Японська енергокомпанія "Токіо електрик пауер» (ТЕПКО) вперше визнала, що з аварійної АЕС «Фукусіма-1» тривають витоки радіоактивної води в Тихий океан. «Ми вважаємо, що забруднені грунтові води випливають в море», - йдеться у поширеному сьогодні повідомленні ТЕПКО. Фахівці компанії підкреслили, що витоки мають обмежений масштаб і суттєво впливають на вміст радіоактивних речовин у морській воді тільки у межах технічного порту «Фукусіми-1».

Протягом останнього місяця ТЕПКО регулярно повідомляє про наростання вмісту радіоактивних речовин у пробах води, взятих із технічних колодязів на території станції. Одночасно з цим підвищення радіаційного фону фіксувалося і у морській воді поблизу «Фукусіми-1», повідомляє «ИТАР-ТАСС». У зв'язку з цим Комітет з регулювання атомної енергетики Японії доручив оператору АЕС з'ясувати, чи не витікає радіоактивна вода з території станції в океан, а також розробити заходи щодо недопущення витоків.

Витоки зараженої води - одна із основних проблем, якими займаються ліквідатори наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1». Станом на березень поточного року у підвальних приміщеннях енергоблоків і в дренажній системі станції накопичилося понад 360 тисяч тонн води з різним ступенем вмісту радіоактивних речовин. За оцінкою фахівців, щодня її кількість збільшується приблизно на 400 тонн за рахунок притоку ґрунтових вод.

У квітні «Токіо електрик пауер» визнала факт витоку радіоактивної води відразу на трьох із семи підземних сховищ на АЕС «Фукусіма-1». У цьому зв'язку до середини червня фахівці компанії перекачали всю накопичену на станції воду із підземних сховищ у наземні сталеві резервуари. Було перекачано у цілому 24 тис. тонн зараженої води.

Як повідомлялося, рівень радіації у ґрунтових водах під японською АЕС «Фукусіма» значно виріс.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156