У Північній Атлантиці завершилася операція з підйому рекордної кількості срібних злитків із британського вантажного судна «Герсоппа», затопленого німецьким підводним човном у 1941 році біля берегів Ірландії, пише The New York Daily News. Загальна вартість знайдених скарбів оцінюється більш ніж у 35 мільйонів доларів.

Американська компанія Odyssey Marine Exploration (OMEX), яка організувала експедицію, встановила рекорд за кількістю знайдених скарбів, піднявши у 2013 році з дна більше 60 тонн срібла. Крім того, дослідження судна «Герсоппа» стало рекордним за глибиною, на якій проводилася операція - майже п'ять кілометрів.

Учасникам довелося використовувати роботизовану техніку для вилучення злитків.

Члени експедиції у 2013 році підняли із затонулого судна понад 1,5 тисячі срібних злитків. У минулому році OMEX повідомляла про перший етап експедиції, коли на поверхню було піднято близько 1,3 тисячі злитків вагою 48 тонн. Таким чином, на даний момент компанія дістала 99 відсотків цінного вантажу, що був на судні. Як правило, у подібних операціях порятунку 85 відсотків вантажу вважається великим успіхом.

Місце знаходження «Герсоппа» було встановлено у 2011 році за допомогою історичного дослідження, у ході якого було вивчено, зокрема, звіт командира німецького підводного човна, пише «Lenta.ru».

Британське вантажне судно, яке перевозило чавун у болванках, чай і срібні зливки, було торпедоване в лютому 1941 року. Із команди у 85 осіб, більшість із яких були вихідцями з Індії, вижив тільки один. Весь вантаж був застрахований його власниками, так що після його пропажі вони отримали від британської влади компенсації, а права на затонулий вантаж перейшли до уряду. Американська компанія OMEX уклала з владою Великобританії угоду, згідно з якою вона бере на себе пошуки срібла і 80 відсотків знайдених скарбів дістаються їй, а 20 відходять британському міністерству транспорту.

На даний момент компанія OMEX планує почати нову експедицію з пошуку срібла, цього разу із британського пасажирського пароплава «Мантола» (SS Mantola), затопленого німецьким підводним човном у 1917 році біля узбережжя Ірландії, пише The Sunday Times. На ньому перевозили близько 17 тонн срібла. OMEX виявила це судно, коли шукала «Герсоппа».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204