Директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко констатує, що запропонована владою модель реформування кредитних спілок відповідає міжнародній практиці.

«Ініціатори нової моделі реформування кредитних спілок керувалися міжнародною практикою. А вона свідчить, що фінансові установи, які не мають гарантій та належних умов для роботи з клієнтами, не повинні мати місця», - переконаний фахівець.

Устенко констатує, що додатковим аргументом на користь зміни нинішньої моделі роботи кредитних спілок є той факт, що у ході кризи 2008-2009 років українці постраждали в основному від діяльності цих фінансових установ.

У той же час експерт вважає за доцільне переведення під контроль Національного банку України всіх кредитних спілок.

«Тут кілька переваг. Головна полягає у тому, що Національний банк - єдина фінансова установа, яка має достатній інструментарій для контролю над подібного роду фінансовими установами», - додав він

Директор Міжнародного Фонду Блейзера констатує, що у перетворенні кредитних спілок у корпоративні банки зацікавлене саме населення, зокрема, через підвищення захищеності вкладників у банківській системі.

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, Нацбанк розробив законопроект, який дозволить йому отримати контроль над кредитними спілками з капіталом понад 12 млн грн, тоді як менш великі спілки позбудуться права залучати депозити. Після цього спілки, які хочуть продовжити залучення депозитів, зобов'язані протягом шести місяців
реорганізуватися у місцеві кооперативні банки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187