На виконання рішення уряду відбулася церемонія передачі 75 об'єктів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у безкоштовне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі, повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

«Наголошуємо, що всі об'єкти заповідника залишаються у державній власності, у безоплатне користування релігійній громаді передаються корпуси, якими монастир користується ще з 1988 року, і будівлі, які раніше належали Інституту епідеміології та інфекційних хвороб», - повідомив заступник міністра культури України Віктор Балюрко.

«Йдеться тільки про безоплатне користування майном, а не про відчуження», - зазначив він.

Такі правовідносини між державною і релігійною громадою передбачені чинним законодавством, зокрема, Господарським кодексом. Саме на таких умовах у Києві діють Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир, Церква Різдва Христового (біля Річкового вокзалу) та інші.

Також законодавство передбачає і зворотний шлях: держава може повернути майно, якщо користувач неправильно його утримує.

Крім того, відповідно до чинного законодавства, між заповідником і монастирем укладені охоронні договори на пам'ятки - будівлі та споруди, якими користується на безоплатній основі чернеча громада.

Тепер, згідно з чинним законодавством, витрати на утримання нестиме релігійна громада.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208