Не секрет, що багато хто їде на море не тільки за бронзовою засмагою, але й за певною порцією адреналіну. Всілякі гірки поблизу пляжів, «банани», «таблетки», «шайби», які асоціюються хай не з настільки тривалою, але дуже веселою пригодою, так і манять відпочивальників. Причому настільки сильно, що на емоціях мало хто думає про безпеку всіх цих водних пристосувань. Адже підводних каменів у сфері, яка вабить тисячі людей, як з'ясувалося, більш ніж достатньо.

Чи несе хтось відповідальність за те, щоб ви повернулися на берег цілими і неушкодженими? Чи контролює хтось справність водних атракціонів і як часто вони підлягають перевірці? У розпал літнього відпочинку цими питаннями задався ForUm, і, зізнатися, відповіді на них з трудом дають навіть у держструктурах.

Замкнуте коло

Парадоксально, але у сфері контролю за функціонуванням таких відомих у народі атракціонів, як «банан», «таблетка» або «шайба», недомовленостей більше, ніж роз'яснень. Отже, по порядку...

У зв'язку з тим, що Крим, як і раніше, утримує пальму першості за напливом туристів, першим ділом наші кореспонденти вирішили звернутися з важливими питаннями у Міністерство курортів і туризму автономії. Здавалося б, де, як не тут, всі повинні знати про розваги та безпеки відпочивальників? Однак перша спроба довідатися якомога більше про діяльність водних атракціонів не увінчалася успіхом. У відомстві повідомили, що вони не займаються цими питаннями, і переадресували нас у Територіальне управління Держпромнагляду в АР Крим у Севастополі.

Але, як виявилося, у Міністерстві промахнулися. Водні атракціони не перебувають у сфері управління даного місцевого відомства. Мало того, вони фактично не підконтрольні і центральному офісу Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, де уточнили, що до сфери їхньої компетенції входять питання, пов'язані з атракціонами підвищеної небезпеки, які працюють на основі механічних пристроїв. Іншими словами - гірками в аквапарках, всім відомим колесом огляду і подібними улюбленими екстремалами конструкціями.

Тут же неофіційно ForUm'у повідомили, що можливості перевіряти діяльність таких об'єктів розваг з ініціативи відомства фахівці по суті позбавлені. І перевірки можуть здійснюватися лише в окремих випадках. Припустімо, якщо з таким проханням звернеться сам власник цих атракціонів. Але хто ж буде скаржитися на самого себе? Вже сам цей факт наштовхує на самі собою зрозумілі висновки. Також фахівці Держпромнагляду можуть працювати у складі комісії разом з іншими держорганами, які здійснюють перевірку. Але, по суті, такі рейди проводяться тільки після надходження скарги. Тобто фактично тривогу починають бити тільки після того, як щось сталося.

Не отримавши і тут настільки важливих відповідей, наступною інстанцією на шляху з'ясування контролюючих служб за належну діяльність у сфері водних атракціонів ми обрали Державну службу України з надзвичайних ситуацій. До речі, звернутися сюди порадили у Держпромнагляді. Але і тут, як виявилося, не володіють цими питаннями. Хоча не дивно, адже, по суті, рятувальники задіяні у ситуації вже постфактум, коли людині, наприклад, яка пішла під воду після перевороту «банана», потрібна невідкладна допомога. Окрема ж статистика щодо постраждалих або потопельників внаслідок активних водних розваг не ведеться, повідомили у прес-службі відомства, і після настільки короткої відповіді порекомендували ForUm'у звернутися у Держпромнагляд. Але ми ж там уже були...

Відповідно, доводиться шукати наступну ланку цього заплутаного ланцюга. Ним стає Державна інспекція з контролю на морському та річковому транспорті – Укрморрічіспекція. У телефонній бесіді з представниками прес-служби отримуємо вже знайому відповідь: «Водними атракціонами ми не займаємося». Тим не менше, певне світло на величезну кількість питань все ж проливають. Інспекція може проконтролювати діяльність людини, яка, наприклад, керує катером. Але тут же уточнення: все, що «тягнеться» позаду катера, а в нашому випадку це надувні водні атракціони, не належить до компетенції держінспекції.

«Ми перевіряємо тільки катер. Перевіряємо, чи є права (у керуючого судном. - Ред.). Буває таке, що катер зареєстрований на одну людину, права – на іншу, а вона право керування передає третій особі. Ось це наша парафія», - розповідають у прес-службі.

Тут нам також повідомили, що з початку нинішнього року державними інспекторами Укрморрічінспекції було перевірено 2293 маломірних (малих) суден, при цьому виявлено 838 недоліків. Примітно, що серед них типовими називають такі, як неузгодженість з органами місцевого самоврядування розміщення пунктів організації розваг на водних об'єктах у місцях масового відпочинку людей і на пляжах, незнання або невиконання правил експлуатації та неврахування технічних вимог до засобів розваг на водних об'єктах – водних саней, буксируваних (водних «бананів», «акул», «шаттлів», «літаків», «ягуарів», Бетменів, дельталетів, «таблеткок», «шайб», «куль», водних парашутів та інших), встановленим заводом-виробником, відсутність на пасажирах цих плавзасобів під час розваг рятувальних жилетів.

Також серед порушень називають невикористання рятувальних засобів на маломірних (малих) суднах, відсутність на прогулянкових катерах необхідної кількості рятувальних жилетів за кількістю пасажирів або зберігання їх у важкодоступних місцях, що не дозволить швидко їх використати. Буває й таке, що рятувальні засоби взагалі не придатні для експлуатації. Серед усього іншого на морських просторах зустрічаються також нетверезі водії суден.

З проханням роз'яснити правила видачі дозволів підприємцям, які займаються організацією подібних водних розваг, і повідати, хто контролює цю сферу діяльності, ForUm звернувся в Одеську обласну державну адміністрацію. Все-таки – «перлина біля моря», відповідно, з проблемою повинні бути знайомі. Враховуючи гіркий досвід, відразу ж уточнили, чи питання, які цікавлять наших кореспондентів, перебувають у їхній компетенції. У прес-службі видали ствердну відповідь. Через деякий час запит перенаправили в Одеське міжрегіональне управління Укрморрічінспекції, де повідомили: «На сьогодні головним засобом боротьби з водними атракціонами без дозвільних документів є складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Перевірки проводяться Укрморрічінспекцією у ході рейдів з безпеки судноплавства, а також за запитами контролюючих органів, з метою виявлення порушень». А з іншими питаннями порадили звернутися до місцевих органів самоврядування.

У зв'язку з таким розкладом подій ForUm і далі продовжить шукати відповіді, які так і не надали в жодній із державних структур. Тому такі питання, як: хто контролює видачу ліцензій підприємцям на ведення подібного роду бізнесу, хто перевіряє справність цих атракціонів, куди звертатися за допомогою людям, які постраждали внаслідок катання на водних атракціонах, і хто несе відповідальність за безпеку відпочивальників, все ще залишаються відкритими.

Морські реалії

Адже поки у відомствах визначаються, хто відповідальний за відпочивальників, які вирішили підзарядитися адреналіном, щодня через такий «бананово-таблетковий конвеєр» проходить не одна сотня людей. На хвилі позитиву, в очікуванні захоплюючої поїздки мало хто звертає увагу на такі незначні речі, як кріплення, за які потрібно триматися під час руху, наскільки надійно прилаштований рятувальний жилет і чи підходить він за розміром, на якій швидкості водій катера може перевернути «банан» для додання вам гостроти відчуттів?

На перший погляд, все це може здатися дрібницею. Тим не менше, будь-яка помилка навіть у цих елементарних речах може призвести до непоправних наслідків. Любителі такого морського відпочинку на атракціонах зізнаються, що насправді навіть найбільш загартовані і досвідчені на подібних водних конструкціях стикалися з ситуаціями, коли і падіння з «банана» у воду було не зовсім вдалим, і навіть жилет сповзав.

Так, наприклад, не за розміром жилет припав нашій співрозмовниці Оксані. Дівчина розповідає, що, пірнувши під воду після перевороту надувного атракціону, виринати довелося практично з жилетом на голові.

Ольга ділиться, що розрахувати те, як будеш злітати з «банана», фактично неможливо, оскільки зазвичай він перевертається несподівано, і часу на роздуми про те, як правильно згрупуватися у цей момент, часто просто не вистачає. «Ось так одного разу і вийшло, що я впала у воду головою вниз, відповідно, і весь удар припав на неї. На щастя, ніяких серйозних травм не було, але голова пару днів все ж боліла», - розповідає дівчина.

І такі історії – не поодинокі. Що вже говорити, якщо часом інструктора, який надіває на вас рятувальний жилет, мало цікавить навіть те, чи вмієте ви взагалі плавати. Якщо віку деколи ще надають значення, то це питання відходить на другий план. А то й взагалі воліють до нього не повертатися.

«Я не вмію плавати, і при посадці на «банан» у мене ніхто навіть не поцікавився цим. А пірнати довелося нарівні з усіма. На пристойній швидкості катера наш надувний атракціон перекинувся, і ми пішли під воду. Виринула без проблем, жилет не підвів, але от забратися назад на цю прогумовану конструкцію коштувало великих зусиль. Ми опинилися на досить великій глибині, ногами до дна не діставали вже точно. До того ж, як виявилося, від сміху людина, яка хоч і з рятувальним жилетом, але перебуває по шию у воді, моментально втрачає сили. Плюс до всього сам «банан» настільки слизький, що будь-яка спроба піднятися на нього закінчується невдачею. Для водія катера всі подібні ситуації, напевно, вже настільки звичні, що він перестає контролювати процес «підкорення вершини», - розповідає ще одна любителька екстремальних розваг Тетяна, додаючи, що не раз бачила, коли, так і не зумівши піднятися на водний атракціон, люди самі пускалися вплав до берега.

Зрозуміло, кожен сам відповідає за свої вчинки і має право вирішувати, чи варто ризикувати життям заради п'ятихвилинного викиду адреналіну. Разом з тим і бізнесмени, які організовують такий вид розваг для відпочивальників на пляжах, повинні думати не тільки про прибуток, а й про безпеку тих, хто цей прибуток приносить. Тим більше, що прокотитися на будь-якому із водних атракціонів – задоволення не з дешевих.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

539