У 2013 фінансовому році (з 1 липня 2012 р. по 30 червня 2013 р.) Україні вдалося досягти позитивних результатів у співпраці зі Світовим банком: у країні активізувалася реалізація інвестиційних проектів, які здійснюються за сприяння Банку. У результаті цього обсяг інвестиційних коштів, використаних на реалізацію цих проектів із загальної суми проектного портфеля, досяг рекордного показника за всі роки співпраці із Світовим банком. Про це йшлося на спільному засіданні з перегляду проектного портфеля Світового банку в Україні.

«В останні роки нам вдалося закласти основу для поліпшення стану портфеля проектів Світового банку в Україні, сформувати структуру портфеля відповідно до потреб української сторони. Це дозволило у 2013 фінансовому році досягти рекордного за всі роки співробітництва з Банком відсотка використання коштів. Таким чином, цього року Україна посіла 6 місце за обсягами освоєння коштів серед 22 країн регіону Європи та Центральної Азії. Також Україна займає 5 місце у регіоні за обсягом портфеля, який складається з 10 проектів на загальну суму 2 млрд 42 млн дол США», - підкреслив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов, який взяв участь у засіданні.

Він також зазначив, що досягненню таких високих показників сприяла практика формувати чіткі плани-графіки виконання заходів у рамках інвестиційних проектів, яку разом з Банком ввело Мінекономрозвитку. Ці плани містять перелік заходів та планові показники використання коштів у розрізі кожного діючого проекту. Під час спільних переглядів проектного портфелю, які проходять регулярно раз на півроку, плани-графіки аналізуються, що дає можливість побачити результативність виконаних заходів та економічний ефект від їхньої реалізації і відкоригувати подальші дії.

Проекти, які реалізуються в Україні за сприяння Світового банку, спрямовані на поліпшення якості життя населення: наприклад, проект розвитку міської інфраструктури, на реалізацію якого Банк виділив кошти у розмірі 140 млн дол (інвестиції в реконструкцію українських міст; заходи з енергоефективності комунальних підприємств), проект реабілітації гідроелектростанцій (166 млн. дол) тощо.

Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан відзначив явні успіхи України в активізації роботи.

«Нам важливо переконатися, що всі ресурси ефективно використовуються на реалізацію проектів, щоб громадяни відчули користь від цього і були закладені основи у розвиток економіки України. За 12 місяців обсяг використаних коштів зріс до 30%. Це втричі більше, ніж за 18 років роботи Банку в Україні. Це результат копіткої роботи, спасибі за це», - сказав Чімяо Фан.

Він також повідомив, що якщо позитивна динаміка збережеться і надалі, то Світовий банк не виключає можливості збільшити щорічний обсяг ресурсів для України з 500 млн дол до 1 млрд дол США.

«При поліпшенні проектного портфеля, а він поліпшується, ми можемо збільшити кількість надходжень. Така можливість передбачена Стратегією партнерства Світового банку з Україною на 2012-2016 фінансові роки. Ці гроші є дешевими і довгостроковими, а отже, важливо, щоб ми їх могли дати Україні», - сказав директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138