Головний позаштатний дієтолог МОЗ Олег Швець на прес-конференції у Міністерстві охорони здоров'я України розповів, як запобігти кишковим інфекціям.

Швець підкреслив два основних компоненти харчування, які знижують ризик інфекційних захворювань, - це безпека та якість продуктів.

«Фактор безпеки включає в себе п'ять принципів, а саме максимальне дотримання чистоти в усьому, що має контакт з їжею, дотримання ізоляції між готовою їжею і продовольчою сировиною, дотримання необхідного температурного режиму під час транспортування та приготування їжі (м'ясо і риба повинні готуватися при 70 градусах, молоко потрібно обов'язково кип'ятити або вживати пастеризованим), а також - свідомий вибір якісних води і продуктів, не повинно бути сумнівів щодо якості. Якщо продукт навіть частково зіпсований, його не можна їсти. Слід купувати і вживати лише повністю якісні продукти», - підкреслив Швець.

Головний дієтолог закликав українців вживати якомога більше овочів, фруктів, цільних злаків, із білкових продуктів - м'ясо, рибу, з молочних продуктів - ті, які містять найменшу кількість жиру. У той же час Швець порадив уникати продуктів, які «є результатом цілеспрямованої праці харчової індустрії, технологічно оброблені, які містять значну кількість солі, цукру, трансжирів».

«Особливо влітку, особливо людям, які мають хронічні захворювання, слід обмежити вживання ковбаси, хлібобулочних виробів, зокрема, кондитерських, які виготовляють у нашій країні з високим вмістом цукру, солі, трансжирів», - підкреслив Швець, повідомляє «УНІАН».

Головний дієтолог вкотре нагадав, що влітку слід вживати достатню кількість води. «Щоб оцінити, чи достатньо людина п'є, слід звернути увагу на колір сечі - якщо вона має світлий колір - води в організмі вистачає, якщо темний - недолік рідини. Серед напоїв найкраще - вода звичайна харчова, вона не повинна бути лікувально-харчовою. Корисні також кава і чай. Решта - через значний вміст калорій і цукру - менш корисні. Всіх цих правил потрібно дотримуватися щодня, щоб захистити себе від інфекційних та неінфекційних захворювань (найнебезпечніші з них - атеросклероз, діабет, рак)», - зазначив головний дієтолог.

Людям, які захворіли на кишкові хвороби, головний дієтолог порадив дотримуватися спеціальної дієти, яка полягає у тому, що людина повинна вживати обмежену кількість їжі, у той же час вживати максимально банани, рис, яблучне пюре, білий хліб і йогурт.

«Така дієта протягом 2 перших діб допомагає подолати діарею. Звичайно, ця дієта є допоміжним заходом. Перш за все, необхідне лікування причини і основних симптомів», - зазначив Швець.
Нагадаємо, станом на 19 липня у лікарнях Києва з отруєнням залишаються 37 працівників приватної фірми, які вживали комплексні обіди від служби доставки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216