У Євросоюзу немає іншого «плану Б», який можна було б здійснити щодо України в разі невдачі - непідписання Угоди про асоціацію цієї осені у Вільнюсі.

Про це сказав посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас в ексклюзивному інтерв'ю, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, Україна повинна зайнятися впровадженням реформ, які потрібні для підписання Угоди. «Потрібно не відкладати їх проведення на останній момент. Час йде, і він має вирішальне значення. У ЄС немає іншого «плану Б», який можна було б здійснити щодо України у разі невдачі. Немає альтернативних варіантів, і ми їх не готуємо. Україні вже прийшов час демонструвати не волю до вирішення і не пошуки рішень, а самі рішення, і тільки тоді відкриється шлях вперед», - сказав він.

При цьому він зазначив, що Литва підтримує Україну і працює з країнами ЄС. «Ми зміцнюємо коло друзів України, які розуміють важливість підписання Угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі у жовтні. Ми також працюємо всередині ЄС, щоб всім було зрозуміло, що це питання не тільки розвитку України, але й питання успіху співпраці ЄС зі своїми східними партнерами», - зазначив посол.

При цьому посол Литви сказав, що з оптимізмом розцінює шанси України подолати «останні перешкоди, які відділяють її від асоціації з ЄС».

«Якщо дуже коротко, то це питання реформ, передбачених порядком денним асоціації Україна - ЄС, що охоплюють реформу судової системи, включаючи органи прокуратури, створення надійного виборчого законодавства та вирішення питань, пов'язаних з виборчим правосуддям», - нагадав він.

«Багато що залежить від самої України, від її громадян... Наскільки люди готові остаточно зупинитися на європейському виборі і не шукати інші варіанти інтеграції, або навіть третій шлях між конкуруючими системами - Євросоюзом та Євразійським союзом», - сказав він, додавши, що для ЄС було несподіванкою, що Україна підписала меморандум з країнами Митного союзу.

«Ми б бажали, щоб відносини з Україною були більш кооперативні, засновані на довірчій співпраці. Якщо країна хоче щось таке зробити, то треба радитися, інформувати один одного, обговорити зі своїми партнерами в ЄС і Брюсселі такий крок заздалегідь», - вважає він. Він зазначив, що одночасне підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і участь у Митному союзі, «на мій погляд, один одного виключають».

Посол підкреслив, що Україна повинна визначитися з вибором, при цьому він вважає, що європейський вибір, крім іншого, зробить і відносини України з Росією стабільніше.

«Дружити і торгувати потрібно з усім світом, але належати можна тільки до однієї сім'ї, однієї цивілізації», - сказав Вайтекунас.

Як раніше повідомляв ForUm, 31 травня в Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова приєднатися до положень Митного союзу, які не суперечать євроінтеграції.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди.

МЗС України вважає, якщо питання підписання Угоди не буде штучно політизуватися, то Асоціація дійсно буде підписана в листопаді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274