Ізраїльські археологи із Єврейського університету та Управління старожитностей під час розкопок на стародавньому городищі Хірбат-Кіяфа виявили дві великі споруди, зведення яких приписують часам Царства іудейського, повідомляє «7 канал».

Дослідники Саар Ганор і Йосі Гарфінкель визначили, що одна зі споруд є палацом царя Давида, який правив в Іудеї у X столітті до нашої ери. Друга будівля - склад при палаці. Розкопки тривали сім років, і ось зараз дослідники розповіли про свою знахідку.


 
Площа оточеного стіною палацу досягає тисячі квадратних метрів. Дорога веде від нього до південних міських воріт і долини Ела. У приміщеннях палацу були виявлені металеві, керамічні і кам'яні артефакти, в тому числі - предмети розкоші, зроблені в Єгипті.

Склад площею 15 на 6 метрів був розташований у північній частині міста. У ньому проводився і збір податей, в першу чергу - сільськогосподарської продукції. На місці було знайдено значну кількість керамічних глечиків.

«Ця знахідка є безперечним доказом існування центральної влади в Іудеї за часів царя Давида», - сказали археологи.

За словами Ганор і Гарфінкеля, комплекс будівель на городищі Хірбат-Кіяфа був знищений за часів війни з філістимлянами в 980 р. до н.е.

Хірбат-Кіяфа розташований за 30 км на північний захід від Єрусалима, на вершині пагорба. Це був ключовий стратегічний пост Іудеї на дорозі в Єрусалим.

Вчені висловлюють упевненість, що важливість археологічної знахідки змусить владу Ізраїлю відмовитися від планів звести поруч з Хірбат-Кіяфа житловий район і прийняти рішення про створення тут національного парку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233