У третьому кварталі 2013 року підстави для зростання цін на хліб масових сортів за рахунок сировинного фактора відсутні, повідомили у Департаменті розвитку реального сектора економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

За інформацією експертів департаменту, підтримувати стабільність цін на ринку хліба та хлібопродуктів дозволяє, зокрема, наявність достатніх перехідних залишків продовольчої пшениці (у межах 2 млн тонн).

Стабільність цін також забезпечується збільшенням пропозиції пшениці і жита на внутрішньому ринку в період їхнього масового збирання, а також очікуваннями високого врожаю пшениці.

Так, за оцінками експертів Міністерства, в 2013/2014 маркетинговому році валове виробництво зерна очікується на рівні 53-54 млн тонн (на 15-17% більше, ніж у минулому сезоні), у тому числі: пшениці - 20-21 млн тонн ( на 25-33% більше).

При цьому, за оперативними даними Міндоходів, у 2012/2013 маркетинговому році експортовано 23,5 млн тонн зерна та продуктів його переробки (у т.ч. пшениці - 7,2 млн тонн), за попередніми оцінками раціональний експорт зернових в 2013/2014 маркетинговому році може скласти близько 24-25 млн тонн.

Крім того, експерти департаменту відзначають високі наявні запаси продовольчого зерна в державному інтервенційному фонді, які дозволять у разі потреби забезпечувати хлібопекарські підприємства борошном за стабільними цінами для подальшого виробництва хліба масових сортів.

Станом на 1 липня 2013 року фактична наявність продовольчого зерна до державного інтервенційного фонду становила 850 тис. тонн (у т.ч. пшениці - 693 тис. тонн, жита - 138 тис. тонн).

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що в найближчі два роки ціни на хліб будуть стабільними.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

112