Вбивства і переслідування журналістів в умовах воєнних дій вимагають більш рішучих заходів захисту з боку міжнародного співтовариства, у тому числі з боку Ради Безпеки. Про це заявив перший заступник Генерального секретаря ООН Ян Еліассон, виступаючи на засіданні РБ.

За його словами, за останні десять років при виконанні свого професійного обов'язку було вбито понад 600 журналістів.

«Рада Безпеки може зіграти важливу роль, реагуючи і виступаючи проти придушення засобів масової інформації... Адже коли журналістів убивають, то інформація про погрози миру і безпеці зникає», - заявив Еліассон, повідомляє Центр новин ООН.

Перший заступник Генсека ООН зазначив, що тільки у Сирії торік був убитий 41 журналіст, у тому числі два представники ЗМІ, які працювали у соціальних мережах. З 2006 року в Іраку і в Афганістані загинуло 108 журналістів.

«Напади на журналістів набувають форми викрадень, захоплення в заручники, утисків, залякувань і незаконних арештів. Жінки із числа журналістів все частіше стають жертвами сексуальних знущань і зґвалтувань», - сказав представник ООН.

Еліассон закликав докладати всіх зусиль, щоб злочини проти журналістів не залишалися нерозкритими. Він назвав неприйнятною і шокуючою ситуацію, при якій 90% убивств журналістів залишаються безкарними.

Голова Ради Безпеки ООН, Тимчасовий Повірений у справах Постійного представництва США при ООН Розмарі Ді Карло зазначила, що з моменту останнього розгляду Радою Безпеки питання про захист журналістів у 2006 році насильство щодо представників ЗМІ не припинялося. Вона зазначила, що у 2012 році в усьому світі був убитий 121 журналіст, понад 200 журналістів були відправлені до в'язниці і багато зазнали нападів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

490