Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко констатує достатність золотовалютних резервів Національного банку України.

«Незважаючи на те, що золотовалютні резерви України знизилися до 23 млрд доларів США, не варто на підставі цих показників очікувати девальвації і тим більше - погіршення ситуації з резервами в цьому році. Попри всі панічні висловлювання, для України поточних розмірів золотовалютних резервів достатньо. При цьому наприкінці року вони можуть навіть зрости, оскільки на це буде впливати ціла група чинників», - зауважив аналітик.

Ключовим фактором серед них він вважає те, що більша частина боргів МВФ, яку потрібно було віддати цього року, вже була віддана, і тепер залишилися невеликі виплати наприкінці року.

Крім того, за його словами, позитивно відіб'ється на резервах хороший урожай і сприятлива ситуація на світовому ринку продовольства, які повинні забезпечити приплив валюти, і в «результаті дефіцит зовнішньої торгівлі в цьому році буде в 2-3 рази менше, ніж у минулому».

Серед інших факторів Охріменко назвав те, що за підсумками 2013 року спостерігатися профіцит по платіжному балансу, сформований, на його думку, багато в чому за рахунок зменшення дефіциту поточного рахунку, припливу валюти від заробітчан, кредитів та інвестицій від закордонних власників українських «дочок».

«Потрібно зазначити, що на обсягах резервів позитивно позначиться і те, що, на відміну від 2012 року, населення більше продає готівкової валюти, ніж скуповує, а також зменшується заборгованість за старими валютними іпотечними кредитами, які були ще видані до кризи. А це, у свою чергу, знижує напруженість на валютному ринку», - додав експерт.

Охріменко зазначає, що тиску на ЗВР не буде також завдяки введенню ліміту на готівкові розрахунки на рівні 150 тис. грн, а також стабільному курсу гривні, який стимулює нерезидентів купувати більше українських держоблігацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170