Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин, який зараз
перебуває у Чехії, констатує, що поки влада не подолає олігархократію, в країні не буде сформовано середній клас. Про це він пише у рубриці «Точка зору» для Радіо Свобода.

«Поки ми не подолаємо олігархократії, «мафіозний капіталізм», ми не сформуємо середній клас, будемо просто «наздоганяючою» економікою, яка слідує у фарватері олігархічних потреб», - переконаний Данилишин.

На його думку, ця позиція знаходить розуміння у нинішньої української влади. Цю обставину експерт пов'язує з кадровим переформатуванням Кабінету Міністрів.

«Це свідчить про те, що керівникові економічного блоку уряду Сергію Арбузову вдалося сконцентрувати мислячих людей у ​​парламенті на конструктивній роботі побудови прозорого економічного середовища», - підкреслив він.

Крім того, екс-міністр економіки констатує, що перед канікулами Верховна Рада України прийняла цілу низку законів, «які можуть істотно декриміналізувати окремі сфери економіки країни і зменшити вплив олігархічних груп».

У зв'язку з цим експерт відзначив прийняття Радою закону про введення в обіг фінансових векселів. На думку Данилишина, поява на фінансовому ринку такого інструменту, як вексель, позбавляє власників фінансово-промислових груп, що мають потужне лобі в парламенті, штучно створених економічних переваг над конкурентами.

Разом з цим екс-міністр економіки відзначив прийняття Радою законодавства про трансферне ціноутворення і ратифікацію парламентом міжурядових домовленостей з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування.

За його словами, через офшорні схеми із фінансового обороту України за кордон виводилися сотні мільйонів доларів.

«Тепер цій порочній практиці покладено край. Відтік грошей з України якщо не припиниться, то істотно знизиться. Сподіваюся, що процес знайде прозорі цивілізовані форми, які дозволять державі отримувати податки від трансфертних операцій, більш ефективно контролювати і регулювати платіжний баланс, нарощувати золотовалютні резерви», - додав екс-чиновник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132