Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден 16 липня направив у Федеральну міграційну службу РФ офіційне прохання про надання тимчасового притулку.

За словами юриста Анатолія Кучерени, він вирішив повідомити про те, що Сноуден передав документи, після зустрічі з американцем в аеропорту Шереметьєво, де той перебуває з 23 червня.

«Оскільки Сноуден не може покинути транзитну зону «Шереметьєво», він заповнив там усі необхідні анкети, написав заяву і передав її запрошеному туди спеціально співробітнику ФМС Росії», - розповів Кучерена.

Про намір отримати тимчасовий притулок у РФ Сноуден заявив 12 липня під час прес-конференції в аеропорту. Серед іншого він сказав, що у сформованих обставинах тільки у Росії він почувається у відносній безпеці, хоча пізніше хотів би перебратися до Латинської Америки. Кучерена, однак, сказав, що плани стосовно Латинської Америки поки не точні, вони можуть бути переглянуті.

Колишній співробітник ЦРУ і АНБ також попросив впливових російських парламентаріїв, адвокатів і правозахисників вплинути на керівництво країни, щоб він міг отримати притулок якомога швидше, пише «Lenta.ru».

Раніше російська влада заявляла про готовність надати Сноудену притулок, але лише за умови, що він припинить діяльність, яка шкодить США. Сам американець стверджує, що ніколи не шкодив і не збирається шкодити своїй країні, а поширювана ним інформація покликана показати громадськості, що уряд США зловживає можливостями спецслужб, збираючи інформацію про сотні мільйонів американців та іноземців. Сноуден вважає, що тим самим влада США порушує закони і конституцію країни. Офіційний Вашингтон, однак, наполягає на законності обширних програм стеження, а самого втікача розшукує за розголошення секретної інформації, що становить державну таємницю.

Тимчасовий притулок Росія надає тим людям, кому відмовлено у статусі постійного біженця, але які не можуть бути вислані за кордон «з міркувань гуманності». У ФМС ситуацію пояснили так: «Тимчасовий притулок - це своєрідний «гуманітарний статус» або відкладеневидворення. Для отримання тимчасового притулку у Російській Федерації заявник повинен звернутися з відповідною заявою до територіального відділення ФМС Росії».

На розгляд заяви Сноудена може піти до трьох місяців. На цей час він отримає довідку, яка дозволить йому перебувати на території РФ, зазначає «ИТАР-ТАСС» з посиланням на джерела у ФМС. У разі позитивного результату розгляду, американець отримає тимчасовий притулок строком на 12 місяців з правом перебувати на російській території. Однак кілька найближчих днів до отримання довідки Сноудену доведеться провести або у транзитній зоні аеропорту, або у центрі тимчасового розміщення для осіб, які шукають притулку в Росії.

Нагадаємо, Сноуден, який 23 червня прибув із Гонконгу до Москви як транзитний пасажир, на початку червня оприлюднив секретний ордер суду, за яким спецслужби США отримали доступ до всіх дзвінків найбільшого стільникового оператора Verizon, а також дані про надсекретну програму американського Агентства нацбезпеки PRISM, що дозволяє відслідковувати електронні комунікації на найбільших сайтах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243