Цього року Україна може зібрати рекордний урожай зернових культур, а також експортувати рекордну кількість зерна. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив у ході прес-конференції президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

«Представники Міністерства (аграрної політики і продовольства - Ред.) говорять про те, що у нас очікується врожай на рівні 54 млн тонн зерна, але я думаю, за рахунок урожаю кукурудзи ми перевалимо за 57 млн ​​тонн. А ви знаєте, що найбільший урожай у нас був 56,7 млн ​​тонн», - зазначив він.

Клименко нагадав, що щорічно Україна споживає 26, максимум 27 млн ​​тонн зернових, тому зерно, яке буде у залишку в цьому сезоні, українським виробникам доведеться експортувати.

«Нас очікує рекордний експорт, найбільший за роки незалежності. Україна займе мінімум третє місце у світі щодо постачання зерна на експорт, а може, і друге. Як відомо, на першому місці знаходяться США, на другому - Аргентина. І якщо у нас буде непоганий урожай кукурудзи, у нас з'являться всі шанси посісти друге місце. Саме за такі досягнення будуть поважати Україну в усьому світі і вже поважають», - підкреслив президент Української зернової асоціації.

При цьому він заявив, що, згідно з прогнозами, світові ціни на зернові культури, зокрема, пшеницю, ячмінь, ріпак, сою, повинні бути досить високими. «Якщо зараз вони (ціни - Ред.) недостатньо хороші, що природно для періоду жнив, то вони підтягнуться», - підкреслив Клименко.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк прогнозує, що Україна зможе експортувати 24-26 мільйонів тонн зерна у 2013/14 маркетинговому році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149