Державі потрібно провести роз'яснювальну роботу серед громадян, перед тим як вводити загальнообов'язкове декларування доходів. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив психолог Михайло Фризюк.

«У українців специфічна свідомість. Якщо сильно узагальнити, то наш народ не надто схильний до подібних самостійних учинків. Хоча в Україні досить багато людей, які поважають державу і розуміють, що в неї треба вкладати гроші. Я думаю, що якщо законопроект про загальнообов'язкове декларування доходів приймуть, то стане як у будь-якій країні - частина людей буде згодна і візьметься самостійно слідкувати за цим питанням, а частина ні», - зазначив він.

Однак, за словами експерта, сильно узагальнювати не можна - через специфіку ставлення нашої держави до доріг і всього решта. «Деякі люди вважають просто несправедливим віддавати державі гроші і намагатимуться «відновити справедливість», не сплачуючи податки. Варто створити державний контроль, зрозумілі умови і справедливу схему, тоді люди не розцінять декларування як занадто важке чи неможливе», - підкреслив Фризюк.

«Тобто їм потрібно все доступно пояснити, особливо те, як це буде використовуватися державою. Насправді люди ж все одно платять податки. Вони розуміють, що ця сума відраховується до їхньої ж кишені. Але ввести самостійне декларування буде складно, оскільки роботодавцям доведеться погодитися давати більше грошей працівникам, а люди будуть розуміти, з чого віддають. Тобто у роботодавця з'являється спокуса не змінити всю суму, а зробити так, щоб людина платила податки з наявної у неї зарплати. А це викличе багато гніву», - підсумував психолог.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр доходів і зборів Олександр Клименко вважає, що в Україні необхідно ввести загальнообов'язкове декларування доходів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171