В існуючих на сьогоднішній день реаліях українці не готові до самостійної оплати податків. Про це у коментарі кореспонденту ForUm'у заявив політолог, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Я не економіст, щоб оцінювати, правильна така ініціатива чи ні. Можу висловити тільки свою думку як звичайна людина, яка теж отримує заробітну плату.

Не впевнений, що хтось буде сумлінно платити податки. По-перше, у людей дуже низький рівень довіри буквально до всього: банківської системи, пенсійного фонду, податковоої системі, влади і т.д. По-друге, щоб вводити подібні зміни у системі оподаткування, варто ліквідувати зарплату «у конвертах». Та й рівень заробітку повинен відповідати», - зазначив він.

Гарань підкреслив, що, на жаль, в Україні люди більше думають про те, як вижити, як протягнути від зарплати до зарплати. «Думаєте, якщо у них з'явиться можливість заощадити і отримати більше, хтось піде платити реальні податки? Сумнівно. Я допускаю, що буде категорія людей, які все-таки по совісті поставляться до податків, але це невеликий відсоток тих, хто добре і стабільно заробляє, а тому дорожить своїм кріслом», - заявив він.

«Порівнювати дану систему з досвідом інших країн теж не варто. Україна - країна зі своїми реаліями, і люди у цих реаліях не готові до самостійної оплати податків. Це моя думка», - підсумував експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр доходів і зборів Олександр Клименко вважає, що в Україні необхідно ввести загальнообов'язкове декларування доходів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128