Надання сільгоспмашинобудування пріоритетного статусу у Державній програмі активізації економки на 2013-2014 роки та відповідні кроки з підтримки галузі стимулюють українських фермерів купувати сучасну вітчизняну техніку. Таку думку висловив директор Асоціації «Підприємств-виробників та ремонтників сільськогосподарської техніки» (Украгромаш) Юрій Демець.

Демець констатує, що надання сільгоспмашинобудування пріоритетного статусу у Державній програмі активізації економки на 2013-2014 роки, і відповідні кроки з підтримки галузі, приведуть до поступового заміщення імпортної техніки вітчизняною. Це у свою чергу, на його думку, стимулює фермерів купувати сучасні українські трактори і комбайни.

«Не повністю поділяю оптимізм Міністерства, що в наступні 5 років ми збільшимо імпортозаміщення сільгосптехніки до 60%. Але серйозно просунутися вперед нам цілком під силу. Потрібно розуміти, що сьогодні селу державна підтримка важливіше іноземного інвестора. Сьогодні вітчизняне сільгоспмашинобудування перебуває на тій стадії, коли без допомоги держави не обійтися», - зазначив він.

Експерт констатує, що деякі пропозиції виробників сільгоспмашинобудівників влада вже врахувала. Зокрема, за його словами, пропозиції щодо змін до митного тарифу та компенсацію ставок за кредитами на технічне озброєння, закупівлю сучасного виробничого устаткування для підприємств сільгоспмашинобудування, було частково враховано у Митному кодексі.

Нагадаємо, що раніше директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільськогосподарського машинобудування Мінагрополітики Олександр Григорович зазначив, що завдяки держпідтримці сільгоспмашинобудування, відомство планує в наступні 5 років збільшити імпортозаміщення до 60%, при нинішній складовій у 20%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203