Приріст депозитної бази у липні-серпні може досягти 5 млрд грн щомісяця. Про це йдеться в аналітичному огляді експертів Укрсиббанку.

Аналітики констатують, що приріст роздрібних депозитів у гривні в червні прискорилося до 27%, у порівнянні з 22% у травні. При цьому в абсолютних цифрах депозити населення у гривні в червні виросли на 10,9 млрд грн (еквівалент 1,4 млрд дол), а протягом перших шести місяців - 44,3 млрд грн (5,5 млрд дол).

«Рекордне прискорення припливу депозитів пов'язане з високими процентними ставками, низькою інфляцією, зростаючим диференціалом процентних ставок між гривневими і роздрібними депозитами, а також з відсутністю значних політичних подій в 2013 р. Ми змушені підвищити прогнози щодо приросту депозитів у другому півріччі, і тепер допускаємо приріст депозитної бази у липні-серпні на рівні до 5 млрд грн щомісяця», - прогнозують в Укрсиббанку.

Експерти констатують, що ставки за депозитами перебувають на дуже високих рівнях. При цьому вони очікують, що у другій половині року варто очікувати зниження ставок за депозитами.

В аналітичному огляді наголошується, що диференціал процентних ставок (гривневі/валютні депозити) стимулює зростання вкладів у національній валюті.

«Поточна премія гривневих депозитів до валютних все ще перебуває близько до рекордних рівнів, складаючи 11%. Таким чином, фізичні особи, які розміщують депозити у національній валюті, отримують серйозний запас прибутковості і можуть не турбуватися щодо невеликого ослаблення гривні (у межах 10%)», - додають у банку.v

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147