Українці через п'ять років повинні звикнути до загальнообов'язкового декларування доходів. Про це у коментарі кореспонденту ForUm'у заявив президент Українського аналітичного центру, кандидат економічних наук Олександр Охріменко.

За його словами, якщо законодавець знизить податок з заробітної плати до 10%, це однозначно буде позитивно. «Це може «вибілити» заробітну плату, тому що буде менше навантаження на податкову, а для бізнесу вигідніше буде платити білу зарплату, а не ховати гроші. Йому не буде сенсу зв'язуватися з неофіційними тендерами, якщо буде дуже низький податок: розтрати на конвертацію дорожчі, ніж сам податок», - зазначив експерт.

«Але при цьому, як я розумію, податкова хоче ввести загальне декларування, щоб вирахувати тих, хто працює без договору. Тим самим буде простіше визначити, хто отримує зарплату у конверті. Також, наскільки я розумію, метою є з'ясувати, хто має кілька джерел доходів. Наприклад, людина працює, отримуючи якісь гонорари, здає нерухомість в оренду. Адже це теж доходи. Податкову цікавить об'єднання їх в одну точку. Тоді відразу буде зрозуміло, які доходи у людини. Відповідно, якщо знизити податок до 10%, це задовольнить усіх», - підкреслив Охрименко.

У той же час, він зазначив, що психологічно українці ще не готові до загальнообов'язкового декларування доходів. «До нового завжди важко звикають. Але років через п'ять звикнуть. Ось, наприклад, Польща провела аналогічну реформу. Їй для цього знадобилося 7 років. Тобто вони практично 7 років йшли до того, щоб декларувати доходи, як у тій же Німеччині. Німці та французи вже майже сторіччя так живуть. Вони знають, що є декларація, всі доходи «плюс», ти звітуєш. І, звичайно, для них принциповим є питання офіційної оплати праці. Виплати у конверті для них небажані, тому що у них потім виникають проблеми з легалізацією доходів», - підсумував експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр доходів і зборів Олександр Клименко вважає, що в Україні необхідно ввести загальнообов'язкове декларування доходів.

 

v

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215