В Україні необхідно ввести загальнообов'язкове декларування доходів. На думку міністра доходів і зборів Олександра Клименка, це стане основним компенсаторним механізмом, який дозволить знизити навантаження на фонд оплати праці і збалансувати державні фінанси у результаті легалізації «тіньових» зарплат.

«Це найбільш важливий законопроект, який ми повинні прийняти, щоб збалансувати (державні фінанси. - Ред.) і вирішити актуальні питання», - сказав Клименко.

Глава Міндоходів підкреслив, що високе навантаження на фонд оплати праці стримує розвиток країни і знижує конкурентоспроможність України у порівнянні з іншими державами.

«Щоб зменшити навантаження на фонд оплати праці, ми повинні запропонувати компенсаторний механізм. Я є прихильником ідеї, яка вже не один раз дискутувалася. Це ідея загальнообов'язкового декларування», - зазначив міністр.

Разом з тим він визнав, що ініціатива зниження єдиного соціального внеску та зменшення навантаження на фонд оплати праці вимагає додаткового обговорення.

Щодо поточних надходжень глава Міндоходів зазначив, що детінізація дозволяє забезпечувати належні платежі до держбюджету. «Проводимо роботу з детінізації вітчизняної економіки, і завдяки нашим успішним крокам ми домоглися того, що платежі надходять стабільно», - підкреслив він.

Крім того, міністр нагадав, що податкові органи використовують в роботі ризикоорієнтовану систему, що дозволяє оперативно відпрацьовувати ризики ухилення від оподаткування. Щодо відшкодування ПДВ Клименко висловив думку, що в Україні вже давно пройдено рубіж, коли це питання було проблемним: ведеться робота щодо наближення автоматичного відшкодування до нормальної практики.

Про те, наскільки українці готові самостійно платити податки, For`Um вирішив запитати у експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

621