В Україні існує загроза виникнення громадянського конфлікту. Про це у коментарі кореспонденту ForUm'у заявив політолог, директор Центру політичного аналізу «Стратагема» Юрій Романенко.

«Невдоволення міліцією, зокрема, і силовиками в цілому, є тотальним і має під собою об'єктивні і суб'єктивні підстави. Коаліція МВДешників і представників середньої ланки держави збуджує громадську ненависть. Люди готові терпіти багато чого, але не небезпеку для життя, включається інстинкт самозбереження і починаються дії. Врадіївський бунт - прорив гнійника та легалізація таких дій. За минулі три тижні ми бачили непокору співробітникам міліції у Бучі, штурм РВВС у Києві та в Одесі (причому два останніх мали замовний характер, по всій видимості)», - зазначив він.

За словами експерта, з цієї ситуації буде витікати кілька наслідків. «Перше - насильство стає єдиною формою захисту своїх інтересів. Друге - міліція прийде до думки, що необхідно більш жорстко придушувати протести. Третє - загострення ситуації призведе до жертв, причому як з боку міліції, так і протестувальників, і бажанням йти до кінця. Відкривається пряма дорога до громадянського конфлікту, а простіше кажучи - до громадянської війни. Відкрито ящик Пандори. У сукупності все веде нас до дуже серйозного внутрішнього конфлікту, коли у нормативно-правовому полі проблеми вирішуватися вже не будуть», - підсумував він.

Нагадаємо, ввечері 12 липня до Святошинського райвідділу міліції прийшли десятки людей, протестуючи проти дій міліціонера, який побив жінку на ринку «Шлях».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

369