Начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Олег Пушкар впевнений, що американці давно знають, що Юлія Тимошенко може бути причетна до замовного вбивства Євгена Щербаня, і відкинув звинувачення у «політичному замовленні». Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю «Комсомольській правді в Україні».

«Дуже раджу вам зустрітися з екс-губернатором Донецька Володимиром Щербанем. Його допит у Печерському суді транслювався перед широкою аудиторією, так що таємниці в цьому вже немає, - розповів Пушкар. - Він вам розповість, що ще в 2005 році, коли просив політичного притулку в США, в письмовому вигляді підтвердив, що Тимошенко причетна до вбивств. Такі документи він разом з аплікацією на громадянство віддав американцям. Спеціальні служби його докладно допитали з цих питань. Він дав точно такі ж свідчення, як нещодавно в українському суді. Тому американці вже давно знають, що Юлія Володимирівна, можливо, причетна до вбивств. Але Україну вони інформували».

Пушкар згадав, як вперше почув про Юлію Тимошенко у 90-і роки. «Один мій товариш із СБУ розповів, що в 1995 році брав участь у затриманні однієї бізнес-леді з Дніпропетровська за контрабанду валюти. При посадці на літак «Запоріжжя - Москва» у неї виявили 26 тис. доларів. На той момент - астрономічна сума! Кілька квартир можна купити», - розповів слідчий.

За його словами, його перша особиста зустріч з екс-прем'єром відбулася лише в 2010 році і на нього справила велике враження здатність Тимошенко до маніпулювання людьми, повідомляє «From-UA».

«Тоді сталася ситуація, яка мене змусила подивитися на Юлію Володимирівну з іншого боку, - розповів він. - Вона прийшла на зустріч без адвоката і я їй запропонував перенести зустріч на завтра. Вона каже: «Завтра у мене не вийде, давайте післязавтра». Я погодився. І ось спускається вона з мого кабінету, підходить до журналістів, які чекали її на виході з будівлі і каже: «Мій виклик на наступний допит спеціально призначений у день візиту президента Росії Дмитра Медведєва. Думаю, ніяких випадкових збігів немає. 17 травня планується підписання неприпустимих угод про здачу всіх українських монополій, і 17 травня Янукович хоче показати, як він розправляється з опозицією». Напевно, саме в той момент, почувши, як Тимошенко здатна перекрутити факти і отримати з цього користь для себе або якісь електоральні бали, я зрозумів, з ким маю справу. Подібних ситуацій надалі було безліч».

Пушкар впевнений, що справа з розслідування вбивства депутата Євгена Щербаня дійде до свого логічного кінця. 90% роботи вже зроблено, у сторони звинувачення є колосальна доказова база, вважає він. «Наприклад, свідчення Петра Кириченка важко переоцінити. Людина, яка не просто чула від третіх осіб інформацію про вбивство, а опинилася в епіцентрі подій», - розповів Пушкар.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169