Минулого четверга, 11 липня, у Женеві відбулося засідання Ради з торгівлі товарами СОТ, серед питань порядку денного - захисні торговельні заходи України, такі, як введення спеціальних мит на легкові автомобілі, квоти на імпорт коксівного вугілля і наміри про перегляд тарифних зобов'язань.

У ході засідання Ради з торгівлі товарами члени СОТ обговорювали торговельні заходи України, які викликали у них питання або стурбованість:

- Введення спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів - заява Японії

- Введення імпортної квоти на коксівне вугілля - запити ЄС і США

- Наміри України щодо перегляду тарифних зобов'язань відповідно до статті XXVIII ГАТТ1994 - заяви Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN) Австралії; Канади, Чилі, Єгипту, ЄС, Гватемали, Гонконгу, Ісландії, Ізраїлю, Японії, Кореї, Мексики, Нової Зеландії, Норвегії , Туреччини і США.

При обговоренні питання введення спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів, зокрема, заяви Японії про непрозорість і необґрунтованість захисних заходів, а також повідомлення Росії про намір призупинити деякі поступки, делегація України відзначила наступне. Рішення застосувати спеціальні мита стало результатом ретельного і об'єктивного розслідування, проведеного відповідними органами влади в Україні, які зробили висновок, що в результаті значного збільшення імпорту автомобілів з'явилася загроза спричинення серйозної шкоди вітчизняній автомобільній промисловості. Згідно з положеннями Угоди СОТ про захисні заходи, у разі виникнення такої загрози та враховуючи результати розслідування, країнам-членам дозволяється вводити тимчасові захисні заходи на прозорій і недискримінаційній основі, як це зробила Україна.

Також, відповідно до вимог відповідних правил СОТ, Україна, прагнучи підтримувати істотно еквівалентний рівень поступок, конструктивно залучала до участі у змістовних консультаціях зацікавлені країни-члени. Україна заявила, що вона готова продовжити ці консультації для того, щоб знайти спільне рішення з цього питання, враховуючи при цьому право України вжити заходів, що передбачаються правилами СОТ у разі виникнення загрози серйозного збитку в результаті істотного збільшення імпорту.

У зв'язку з повідомленням Росії про намір призупинити низку поступок, делегацією України було відзначене прагнення знайти взаємну домовленість з Росією та іншими зацікавленими країнами-членами, що передбачає компенсацію з мінімальним негативним впливом на міжнародну торгівлю.

При обговоренні запитів членів СОТ у частині введення імпортної квоти на коксівне вугілля та обмеження імпорту коксу, делегація України повідомила про лібералізацію заходів щодо імпорту коксу та впровадження квоти обсягом 210 000 тонн, яка відповідає традиційним обсягами імпорту, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня №462.

Відповідаючи на заяви членів СОТ про намір України переглянути тарифні зобов'язання, у яких вони відзначали непрозорість і нелегітимність заходів України, представник України підкреслив, що стаття XXVIII ГАТТ 1994 є чинною нормою СОТ, яка служить законним цілям торгової політики. Будь-яка країна-член СОТ має право посилатися на неї і застосовувати її, якщо визнає за необхідне з міркувань торгової політики.

Також було зазначено, що Україна повідомила країни-члени СОТ про наміри модифікувати, а не підвищувати тарифні зобов'язання прозоро і відповідно до положень статті XXVIII ГАТТ 1994.

Підсумовуючи, делегація України висловила тверду впевненість щодо можливості системи СОТ задовольняти індивідуальні потреби країн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209