Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко констатує, що загальне декларування доходів може торкнутися тільки осіб, які отримують заробітну плату і доходи із різних джерел.

«Ідея Міністерства доходів і зборів ввести загальне декларування доходів українцями - це багато в чому бажання поміняти систему оподаткування, і тим самим зробити фізичну особу головним елементом у цій системі. З одного боку - давши їй нові можливості і знизивши податки, а з іншого боку - зробивши її відповідальним за її податки, а не бізнес», - переконаний він.

Експерт зазначає, що загальне декларування не змінює відносини фізособи і податкової, якщо людина працює на одній роботі і отримує заробітну плату від одного роботодавця.

«І таких людей у ​​ нас більшість. Оскільки ця декларація подається тільки раз на рік, і фактично від українця буде вимагатися тільки раз на рік отримати довідку з роботи про заробітну плату і оформити декларацію, яку можна буде подавати або поштою або в електронному вигляді», - зауважив фінансист.

У той же час, за його словами, загальне декларування доходів може торкнутися тільки осіб, які отримують заробітну плату і доходи із різних джерел.

Це, за його словами, перш за все ті, хто здають в оренду нерухомість або автомобіль, особи, які отримують гонорари або доходи з-за кордону. У цьому випадку їм потрібно буде вказати всі доходи і заплатити податки, якщо вони були не сплачені раніше. При цьому особи, які мають пільги на сплату податків, завдяки подачі декларації, отримають можливість отримати компенсацію відсотків.

«Зокрема, це стосується податків на відсотки за іпотечними кредитами, платежі у недержавні пенсійні фонди і страхові компанії для накопичувального страхування, які на сьогодні можуть отримувати фізичні особи», - додав Охріменко.

Він констатує, що в Європі декларування доходів - норма життя, тому європейський вектор розвитку України, на його думку, повинен стосуватися і питань оподаткування.

Нагадаємо, в найближчі три місяці Міністерство доходів і зборів винесе на обговорення законопроект про обов'язкове загальне декларування доходів громадян. Глава відомства Олександр Клименко, оголошуючи про такі наміри, підкреслив, що прийняття такого закону дозволить уряду знизити ставку єдиного соціального внеску.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

211