Повторні вибори у проблемних округах повинна призначати Центральна виборча комісія, але для цього необхідний закон, який дасть комісії підстави для прийняття такого рішення, заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

«Призначення повторних виборів - прерогатива ЦВК. Від Верховної Ради ми продовжуємо очікувати прийняття закону, який створить підстави для прийняття Комісією відповідного рішення», - сказав Охендовський в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

При цьому глава ЦВК уникнув відповіді на запитання про те, як він ставиться до того, що Верховна Рада має намір призначити повторні вибори в 11-му і 71-му округах.

«Моє особисте ставлення до цього ніякого практичного значення не має. Для призначення виборів потрібні дві умови: вакантний депутатський мандат у відповідному окрузі та законні підстави. За наявності обох цих умов вибори будуть призначені і проведені», - зазначив Охендовський.

Нагадаємо, уряд розробив нормативну базу для проведення повторних виборів до Верховної Ради України в одномандатних округах, в яких на попередніх виборах було неможливо встановити результати.

5 листопада 2012 року Центральна виборча комісія визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування у мажоритарних округах №№94, 132, 194, 197, 223.

6 листопада Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори депутатів Ради у цих округах.

23 квітня Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів України про перевибори у п'яти «проблемних округах».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240