Законодавчі нововведення, стабільність гривні та наявність значних сум грошей на руках у населення призвели до тимчасового сплеску активності на ринку нерухомості.

Таку думку в газеті «Сегодня» висловили експерти, коментуючи зростання кількості зареєстрованих угод з нерухомістю в останні місяці, а також підвищення цін на 5-7%, яке спостерігається. Хоча деякі скептики вважають, що ажіотаж роздмухують самі ріелтори, щоб стимулювати людей до покупок і заробити на цьому. У той же час всі аналітики сходяться на думці, що зростання продажів має тимчасовий характер, і вже до осені ринок «заспокоїться».

«Якщо курс довго стабільний, люди починають шукати, куди б вкласти гроші. А гроші у народу сьогодні є. Нерідко люди знімають їх з депозитів через недовіру до банківської системи і вкладають у квартири. Та і влітку закінчується будівництво багатьох будинків, вони здаються в експлуатацію - з цим і пов'язана більша кількість реєстраційних угод», - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

У той же час експерти сходяться на думці, що зараз попит стимулюють законодавчі нововведення. «З 1 серпня почнуть діяти нові правила оцінки майна (Кабмін зобов'язав усіх, хто займається оцінкою, отримати спеціальний сертифікат). Крім того, з 1 вересня набуває чинності обмеження НБУ на розрахунки готівкою в 150 тис. грн», - сказав президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов. Таким чином ті, у кого сьогодні є гроші на покупку нерухомості, хочуть уникнути майбутнього підвищення тарифів на оцінку, а також встигнути розрахуватися за покупку «налом».

«Після вступу законів у силу ажіотаж спаде, а вартість квартир повернеться на колишній рівень», - упевнений Охріменко.

А один із експертів вважає, що заявами про зростання попиту і цін на нерухомість самі ріелтори намагаються стимулювати людей до покупок. «Мій досвід підказує, що заяви про підвищення цін можуть робитися спеціально, щоб люди більше купували. А насправді все на колишньому рівні. Але ж покупець сам не порівняє, скільки коштує квартира зараз і скільки коштувала півроку тому», - заявив глава комітету Асоціації фахівців з нерухомості Володимир Винокур.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189