Ухвалення законопроекту «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» дозволить запустити земельний ринок в Україні за чіткими і прозорими правилами. Про це начальник управління ринку та оцінки земель Держагентства земельних ресурсів України Юрій Микитенко заявив під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами чиновника, законопроект винесений на громадське обговорення 5 квітня 2013 р. «Відтоді проведено низку засідань науково-експертної ради при Агентстві, де обговорено та прийнято чимало пропозицій до документа. При цьому його основною метою залишається законодавче закріплення шляхів і правових механізмів подальшого розвитку відносин с г землекористування і власності. Також він спрямований на зняття соціальної напруги в цій сфері не шляхом подальшого накопичення проблем, а через їх конструктивне рішення на основі соціально-політичного консенсусу», - сказав фахівець.

Він підкреслив, що завдання тут такі: забезпечення продовольчої безпеки країни, захист законних інтересів власників і користувачів землі, досягнення мінімального рівня зайнятості сільського населення в АПК і поліпшення демографічної обстановки на селі, раціональне та ефективне використання земель, формування справедливої ​​ціни на них.

Так, для забезпечення національної продовольчої безпеки пропонується поступовий перехід у держвласність землі, яка не має ефективного власника. «Держава в цілому могла б мати пріоритет у придбанні земель сільгосппризначення, і тоді б виступила потужним гравцем на земельному ринку, в т.ч. через Державний земельний банк. Передбачається, що держава буде активно викуповувати землі для їх ефективного використання. Це дозволить підтримувати обсяг земельного ресурсу, необхідний для забезпечення продовольчої безпеки», - зазначив Микитенко.

Він уточнив, що в перші роки після відкриття ринку, коли пропозиція значно перевищуватиме платоспроможний попит, держава виступить буфером, який буде поглинати надлишкову пропозицію і в той же час розширювати площу державних земель - з метою подальшого перерозподілу на конкурентній основі між ефективними власниками і користувачами.

Захист законних інтересів власників і користувачів землі буде досягатися через прозорість операцій на земельному ринку, застосування біржового механізму купівлі-продажу, через максимальну інформованість потенційних покупців с/г земель про пропозиції продавців, і, нарешті, через збалансованість інтересів усіх учасників ринку, продовжив він.

«Всі зареєстровані дані про попит та пропозицію будуть відображатися на публічній мапі єдиного інтернет-ресурсу. Операції купівлі-продажу ділянок проводитимуться в безготівковій формі, що в поєднанні з публічністю ринкових механізмів забезпечить інформаційну прозорість усіх операцій, виключить фіскальні втрати і тіньові схеми податкової оптимізації, а також, у значній мірі, випадки підробки документів, рейдерських захоплень землі, обману продавців, використання підставних осіб», - сказав чиновник.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249