Останні висловлювання європейських політиків про перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом повинні стимулювати українську політичну еліту - владу і опозицію - до знаходження консенсусу хоча б у зовнішньополітичному векторі розвитку країни. Таку думку висловив Валерій Кучерук, керівник Аналітичної групи імені Григорія Сковороди, коментуючи нещодавні висловлювання президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу та президента Польщі Броніслава Коморовського про бажання ЄС підписати Угоду про асоціацію з Україною саме цієї осені.

«Стратегічна мета про вступ до Євросоюзу і тактична - про підписання Угоди про асоціацію з ЄС - можуть стати саме тим «українським проектом» і «національною ідеєю», яку українці безуспішно намагаються знайти ось уже кілька десятків років. Зараз представники української еліти отримали унікальний шанс консолідуватися хоча б для досягнення консенсусу в зовнішньополітичному векторі розвитку країни», - сказав Кучерук.

На його думку, найближчою тактичною метою українських політиків мають стати розробка і прийняття законів, на яких наполягає Євросоюз. «Частина з цих «євроінтеграційних» законів вже прийнята, частина за дорученням керівництва уряду посилено готується до третьої сесії, яка почнеться у вересні, - уточнює експерт. - Тому саме зараз, замість того, щоб звинувачувати один одного у всіх смертних гріхах, представники влади та опозиції могли б спільно посилено попрацювати над цими документами в робочому порядку».

У цьому контексті керівник Аналітичної групи імені Григорія Сковороди розкритикував ідею представників опозиційних сил про проведення позачергової сесії Верховної Ради задля прийняття «євроінтеграційних законів».

«По-перше, я впевнений, що на такій сесії у разі її проведення жодного закону прийнято не буде, тому що саме зараз їх активно готує уряд. По-друге - думаю, ніхто не буде проти, якщо провідні фахівці від опозиції прийдуть у Кабмін і допоможуть доопрацювати вже існуючі документи. Тим самим представники опозиції і влади змогли б подати своїм громадянам і Європі чіткий сигнал про можливість консолідації національних еліт заради вищої мети», - резюмував Кучерук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186