Головна законодавча палата Польщі Сейм на своєму засіданні у п'ятницю відмовилася назвати Волинську трагедію - кривавий польсько-український конфлікт - «геноцидом» поляків.

Поправку в цій справі підтримали лише 212 голосів депутатів з 231 необхідних для її прийняття. Проти проголосували 222 депутати з 437, що взяли участь у голосування, і троє утрималися. Сейм Польщі також не підтримав поправку, якою частина депутатів хотіли встановити 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії, мучеництва кресов’ян, повідомляє «УНІАН». За неї проголосували 178 депутатів, проти - 259 депутатів.

Представник партії Громадянська платформа Роберт Тишкевич, який представляв компромісний варіант заяви у справі Волинської трагедії, зазначив, що комісія вирішила відмовитися від встановлення цього дня Днем пам'яті кресов'ян через те, що насправді кресов'яни постраждали не тільки на Волині. Він нагадав, що багато поляків, які жили на так званих окраїнах, постраждали від Радянського Союзу, який напав на Польщу 17 вересня 1939 року. Перед голосуванням перед депутатами Сейму виступив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який закликав «не загострювати» позицію у справі Волинської трагедії, нагадавши, що 5 років тому польський парламент вже визнавав ті події «етнічною чисткою». Він зазначав, що з цього часу насправді нічого не змінилося і звертав увагу, що «більш гостре формулювання» негативно вплине на перспективи європейської інтеграції України.

Як раніше повідомляв ForUm, глава Міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав польських політиків не приймати ніяких рішень, які зашкодили б підписанню Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

11 липня сеймова комісія культури з перевагою в один голос прийняла поправку «Солідарної Польщі» про те, щоб ввести слова «злочин геноциду».

Правляча партія Польщі «Громадянська платформа» (РО), голоси якої необхідні для прийняття заяви про Волинську трагедію, виступає проти назви тих подій «геноцидом» і встановлення 11 липня Днем пам'яті.

Президент Польщі Броніслав Коморовський під час заходів до 70-ї річниці Волинської трагедії 11 липня у Варшаві назвав її «злочином з ознаками геноциду» в період Другої світової війни.

Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 70-річчя Волинської різанини, названої депутатами «етнічним конфліктом 1943 року, результатом якого стало масове знищення польського населення на Волині».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299