Всі об'єкти заповідника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври залишаються у державній власності, а лише 75 з них (нижня лавра), передаються у безоплатне користування монастирю. Про це заявив міністр культури Леонід Новохатько, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

«Ухвалення урядового розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію, що склалася протягом десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічий монастир). Хочу підкреслити, мова йде лише про безоплатне користування майном, а не про відчуження», - підкреслив міністр.

Правовідносини між державною і релігійною громадою передбачені чинним законодавством, зокрема Господарським кодексом. Саме на таких умовах у Києві діють: Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир і Церква Різдва Христового біля річкового вокзалу.

Також законодавство передбачає і зворотний шлях: держава може повернути майно, якщо релігійна громада неправильно його утримує.

Згідно з нинішнім рішенням уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

Відповідний проект розпорядження Кабінету Міністрів щодо питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель (Московський патріархат) і споруд був прийнятий на засіданні уряду 11 липня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188