Низькі ціни на зернові пов'язані з кон'юнктурою світового ринку. Про це генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа заявив під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, схожа ситуація спостерігалася на ринку і торік. «Потім - на тлі посухи в Україні, Росії, США - ціни в 2012 р. почали швидко зростати, що дозволило аграріям беззбитково працювати. Цього року посух немає, і на сьогоднішній день продовольча пшениця ІІІ класу коштує близько 1350 грн/т, фуражна - 1250 грн/т, це набагато менше, ніж 1-1,5 міс. тому. На експорт вітчизняна продовольча пшениця коштує $240-245/т FOB, як і російська», - зазначив аналітик.

Він додав, що в цьому сезоні урожай ячменю в Україні очікується в 7,5 млн т, пшениці - 20-20,5 млн т, кукурудзи - 24-25 млн т, що в цілому дасть не менше 54-55 млн т. «Це близько до рекордних показників, але поки що цей врожай не зібрано. Що стосується підтримки роботи сільгоспвиробників, то для цього насамперед їм потрібно зберегти діючі податкові пільги, ввести відшкодування ПДВ. У нашій країні обсяг податкових пільг зерновиробникам становить 14-19 млрд грн, у РФ - близько $9 млрд, у Євросоюзі - 50 млрд євро, тобто поки що ми знаходимося в нерівних умовах. Трейдери ж не будуть займатися благодійністю і закуповувати зерно собі в збиток», - сказав фахівець.

Крім того, продовжив він, держава може надавати підтримку кредитами під заставу пшениці і ячменю, коли виробники у разі підвищення цін можуть забрати зерно і продати дорожче, віддавши державі виділений кредит. «Це дало б аграріям фінансовий ресурс на продовження польових робіт та іншої діяльності, і в той же час вони уникнули б реалізації продукції за низькими цінами», - зазначив Лапа.

Експерт Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький підтвердив, що головна причина низьких цін - ринкова кон'юнктура. «Звинувачувати ж трейдерів у цьому сенсу немає, тому між ними велика конкуренція, і реальна рентабельність у них становить 1-4%. Причому жоден зернотрейдер не займає більше 10% ринку», - інформував аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183