Президент Польщі Броніслав Коморовський під час заходів до 70-ї річниці Волинської трагедії сьогодні у Варшаві назвав її «злочином з ознаками геноциду» у період Другої світової війни.

Коморовський, який взяв участь у відкритті пам'ятника жертвам цієї трагедії і богослужінні, зазначив, що взаємне прощення можливе лише на базі правди, повідомляє «УНІАН».

«Я зворушений, що можу зустрітися тут разом з вами на спільній молитві за душі жертв волинського злочину, який має ознаки геноциду», - сказав глава Польської держави.

Він відмітив велику роль польського та українського духовенства для історичного примирення між народами, нагадавши про прийняту наприкінці червня спільну заяву з приводу Волинської трагедії представниками чотирьох церков з Польщі та України.

На його думку, власне, ця заява може бути основою для майбутнього кращого взаєморозуміння і об'єднання обох народів.

«Ні насильство, ні етнічні чистки ніколи не можуть бути методом вирішення конфліктів між сусідами чи народами і виправдані політичною, економічною чи релігійною необхідністю», - процитував він один з фрагментів цього документа.

Коморовський нагадав, що в цій заяві події на Волині називаються «злочином» і засуджується «крайній націоналізм і шовінізм», а також критикуються люди, які виправдовують вбивства поляків і спотворення правди.

«Жертвами злочину та етнічних чисток стали десятки тисяч безневинних людей, у тому числі жінки, діти, літні люди; в першу чергу поляки, але також українці і ті, хто рятував сусідів і рідних», - нагадав Коморовський.

Він зазначив, що Польща буде намагатися гідно вшанувати пам'ять загиблих та впорядкувати місця їх поховання.

Як повідомляв ForUm, правляча партія Польщі «Громадянська платформа» (РО), голоси якої необхідні для прийняття заяви про Волинську трагедію, виступає проти назви тих подій «геноцидом» і встановлення 11 липня Днем пам'яті.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

283