Україна мала повне право ввести спеціальні мита на імпорт автомобілів і не порушила при цьому ніяких домовленостей, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Ми підтримали національного виробника, тому, я вважаю, ми нічого не порушували. А що там будуть окремі держави якісь санкції вводити, побачимо. Якщо це умови якогось договору, то, в принципі, нічого не зробиш, а якщо це просто тиск - це вже інша справа. Будемо впливати, ми ж уряд», - сказав він, коментуючи намір Росії ввести додаткові спецмита на українське вугілля, скло і шоколад у відповідь на обмеження Києвом імпорту автомобілів.
Він додав, що всі ці питання будуть вирішуватися в переговорному процесі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомляв ForUm, після введення Києвом у квітні цього року спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів Росія 9 липня в рамках механізмів ВТО повідомила про плани введення відповідних мит на імпорт з України шоколаду і шоколадних виробів (EUR0, 1 за кг), флоат-скла (15%) і вугілля (54%). Москва оцінила збиток від введених мит на імпорт автомобілів у $36,12 млн щорічно. Відповідні мита на шоколад і шоколадні вироби повинні принести їй $13,4 млн., флоат-скла - $3,08 млн, вугілля - $19,49 млн.

Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив, що Росія не обговорювала з Україною питання про можливість введення заходів у відповідь на дію спеціальних мит на імпорт автомобілів, таким чином, заява РФ про можливість введення спецмита на імпорт з України шоколаду, скла та вугілля є елементом тиску.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

444