Представники ООН прийняли пропозицію сирійської влади щодо проведення переговорів у Дамаску, які стосуються можливого застосування хімічної зброї у ході громадянської війни у Сирії.

На консультації з сирійським урядом приїдуть глава місії ООН з розслідування можливого застосування хімічної зброї в Сирії Оке Селлстрем, а також високий представник з питань роззброєння Анджела Кейн. Планується, що в ході переговорів вони обговорять з владою Сирії можливість проведення повноцінного розслідування під егідою ООН тверджень про використання хімічної зброї в ході конфлікту.

Протягом останніх місяців урядові війська і повстанці звинувачують один одного в застосуванні хімічної зброї у ході триваючої громадянської війни. Навесні 2013 року про те, що якась зі сторін могла використовувати хімзброю, заявили спочатку розвідки Ізраїлю і США, а потім офіційні представники Франції і Великобританії, передає «ИТАР-ТАСС».

На початку червня адміністрація президента США Барака Обами офіційно заявила, що має у своєму розпорядженні свідчення про обмежене застосування хімічної зброї урядовими силами. У Вашингтоні при цьому підкреслили, що даних про використання хімзброї повстанцями у Сполучених Штатів немає. Відразу після цього Барак Обама санкціонував постачання стрілецької зброї противникам Асада.

9 липня офіційний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що експерти із РФ на підставі власних аналізів дійшли висновку, що повстанці застосовували хімічну зброю навесні 2013 року біля Алеппо. У Вашингтоні у відповідь на це підкреслили, що власних даних про це не мають, і заявили, що на аналіз інформації, представленої Москвою, потрібен певний час.

Конфлікт між прихильниками і противниками Башара Асада триває з березня 2011 року. За оцінками ООН, його жертвами стали більше 90 тисяч чоловік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180