Шум – один із найпоширеніших дратівливих факторів у містах, який чинить негативний вплив на здоров'я і працездатність людей. Про це знали ще в античні часи і вводили правила, які обмежували шум. Є вони і в нашій країні. Але городяни все одно постійно страждають – то від компанії напідпитку, яка вирішила поспівати пісні прямо під вашими вікнами, то від будівельників або ремонтників, які працюють цілодобово голосно і завзято. У тому, як відвоювати право на тишу, розбирався ForUm.

Обережно! Люди!

Питання захисту населення від впливу шуму в Україні регулюються низкою нормативно-правових актів. Це закони «Про міліцію», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про охорону атмосферного повітря», а також Кодексом про адмінправопорушення.

Так, у нас в країні шуміти не можна (згідно з законом «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення») практично ніде. Під заборону потрапляють житлові будинки та прилеглі до них території; лікувальні, санаторно-курортні, навчальні та культурні заклади, будинки-інтернати, готелі та гуртожитки, інші будівлі та споруди, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди.

«Тихими» повинні бути і розташовані у межах населених пунктів заклади громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, а також парки, сквери, зони відпочинку, розташовані на територіях мікрорайонів і груп житлових будинків.

В усіх вищезазначених місцях з 22:00 до 08:00, тобто у нічний час, заборонено голосно співати і кричати, використовувати апаратуру для відтворення звуку та інші джерела побутового шуму. Не можна також запускати феєрверки і салюти, використовувати піротехнічні засоби.

Проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21:00 до 08:00, а у святкові та неробочі дні – цілодобово. Якщо ж власник або орендар приміщень хоче здійснювати ремонтні роботи у святкові і неробочі дні, то для цього він повинен отримати дозвіл мешканців усіх поблизу розташованих квартир.

У законі також встановлено, в яких випадках не діють вимоги щодо дотримання тиші та обмеження певних видів діяльності, які супроводжуються шумом. Це здійснення діяльності, що супроводжується шумом у закритих приміщеннях. Але за умови, якщо є звукоізоляція, яка не дозволяє шуму проникати у прилеглі приміщення. Також шум не обмежується законом під час різного роду НП. Наприклад, коли виникає необхідність попередити і/або ліквідувати наслідки аварії, стихійного лиха тощо. А також при наданні невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень, попередження крадіжок, пожеж, під час виконання завдань цивільної оборони.

До речі, дотримуватися тиші не зобов'язані і учасники зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. «Поза тишею» також відзначення встановлених законом вихідних і неробочих днів, Дня селища, інших свят відповідно до рішення місцевої ради, проведення спортивних змагань. І з дозволу місцевої влади вночі можна запускати салюти і феєрверки. Затвердження правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях покладено на місцеві ради.

Позамежний шум

Санітарні норми допустимого шуму чітко прописані. Так, припустимий такий рівень шуму: для житлових кімнат у денний час (з 08:00 до 22:00) від 40 дБ до 55 max, у нічний (з 22:00 до 08:00) від 30 дБ до 45 max; на території, що безпосередньо прилягає до житлових будинків: у денний час від 55 дБ до 70 max, у нічний – від 45 дБ до 60 max; на території, що безпосередньо прилягає до будівель готелів і гуртожитків: у денний час від 60 дБ до 75 max, у нічний - від 50 дБ до 65 max; на майданчиках відпочинку на території мікрорайону і груп житлових будинків – від 45 дБ до 60 max цілодобово. Заміри децибелів проводиться санітарно-епідеміологічною службою, представники якої мають право «виписати» штраф порушникам.

Якщо вам заважають жити – телефонуйте «102»

Законом України «Про міліцію» (№565-XII від 20.12.1990 р.) встановлено, що правоохоронці повинні реагувати на скарги громадян про шум. Так що сміливо телефонуйте до «102», якщо хтось перевіряє вас на витримку за допомогою шумових ефектів. Варто зазначити, що Кодексом про адмінправопорушення, а саме статтею 182, передбачається відповідальність за порушення тиші в громадських місцях. Це може бути попередження або накладення штрафу на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 85 до 255 грн. Також можуть бути оштрафовані посадові особи та громадяни – суб'єкти господарювання (від 15 до 30 НМДГ, тобто від 255 до 510 грн). Якщо протягом року відбудеться рецидив, то штраф буде більше: від 255 до 510 грн для перших і 850 грн до 2550 грн – для других. Також може бути конфіскована звуковідтворювальна апаратура піротехнічні засоби і т.п.

Як пояснила ForUm'у заступник начальника прес-служби МВС Києва Ольга Білик, правоохоронці прибудуть на виклик буквально через кілька хвилин. «Коли ви викликаєте міліцію, відправляється або слідчо-оперативна група, або наряд патрульно-постової служби, або Державної служби охорони. Правоохоронці у будь-якому разі до вас прибудуть протягом 3-5 хвилин. Також не варто хвилюватися, що ті, щодо кого була викликана міліція, дізнаються ваше ім'я та прізвище. Не буде такого, що правоохоронець підійде до порушника і скаже: «Нас викликав Іванов Іван Іванович». Для більшої впевненості у конфіденційності можна додатково звернути увагу правоохоронця на те, щоб ваші дані не озвучувалися. Що стосується анонімних дзвінків, то вони приймаються. Але краще хоча б надати контактний номер телефону. Адже для того щоб притягти правопорушника до відповідальності, правоохоронці на місці оформляють протокол, збирають пояснення, а від наявності інформації залежить подальше рішення, наприклад, сума штрафу. Надалі всі матеріали направляються на розгляд адмінкомісії або до суду», - пояснила представник МВС.

На сусіда сподівайся, а сам не зівай

Є порада і у парламентарія, колишнього судді Володимира Олійника.

Заступник глави Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розповів ForUm'у, чому людям часто складно боротися тими, хто галасує. «Люди у нас терплять, хоча потрібно діяти, писати скарги і вимагати дотримання своїх прав. Викличте міліцію: буде попередження, адмінвідповідальність або навіть суд і компенсація моральної шкоди. Але найкраще в боротьбі за право на тишу – це масовість. А у нас часто як? Один воює, а інші лише спостерігають і скаржаться. А потрібно, щоб усі разом дзвонили, викликали, писали. Повірте мені, як тільки є масова атака – всі служби на вухах. Так що потрібно атакувати з усіх боків».

За словами Олійника, державі «шумові» проблеми можна зняти, серйозно збільшивши штрафи, адже коли сильно б'ють гривнею, це завжди ефективно. Крім того, за словами нардепа, потрібно, щоб Виконавча служба, у разі, якщо порушник порядку офіційно числиться безробітним, вилучала штраф майном, наприклад, телевізором, холодильником, автомобілем. Також варто розширити перелік контролюючих органів, додавши їм повноважень. «Потрібен контроль, чи немає у ремонті/перебудові/реконструкції криміналу, небезпеки, яка серйозніша за шум. Адже часто такі роботи проводяться без дозволів і документів. І несучі стіни вибивають, і невідомо що творять. Тому до контролю потрібно залучити Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), дати їй право прийти і заборонити роботи. Знову ж, коли йдуть такі роботи, вода використовується без обліку, електрика теж. І тут відповідні служби теж повинні здійснювати перевірки», - вважає він.

До відома

Шкідливий вплив шуму відомий здавна, так само, як і його згубний вплив на здоров'я і поведінку людини. Шум може викликати роздратування і агресію, головний біль і артеріальну гіпертензію. Тому тортурами шумом вміло користувалися кати. Наприклад, у Середньовіччя існувала страта «під дзвоном»: звук дзвону повільно вбивав людину. У сучасній історії музика неодноразово використовувалася як тортури або сильний психологічний вплив на полонених. Варто згадати, скільки шуму у 2008 році в ЗМІ наробила інформація британського відділення правозахисної організації Reprieve про список із 33 музичних композицій і виконавців, які використовуються для отримання свідчень у в'язниці Гуантанамо «Кращі хіти Гуантанамо». Так що вирішуйте, громадяни: добровільно терпіти тортури і чекати дій від когось, чи все ж відстоювати своє право на тишу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1448