Якщо восени українці як і зараз продовжать більше продавати валюти, ніж купувати, це може викликати зростання цін, в першу чергу - на непродовольчі товари. Зараз же головними чинниками, які стримують показники інфляції, залишається зниження цін на продукти харчування, сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт зазначив, що зараз українці масово продають долар, щоб за виручену гривню провести літні відпустки.

«За підсумками останніх трьох місяців населення продало на 266 млн дол більше валюти, ніж купило, і швидше за все, велика частина цієї гривні, отриманої за валюту, пішла на літній відпочинок. Взагалі міняти валюту і на отриману гривню відпочивати - це вже багаторічна традиція. Але не виключено, що і восени тенденція обміну валюти на гривню продовжиться. Може, в менших обсягах, ніж влітку. У цьому випадку надлишок нової гривні може істотно вплинути на динаміку цін на товари для населення і, перш за все, на ціни на непродовольчі товари. Саме процес обміну валюти на гривню наприкінці року може стати головним чинником, який стимулюватиме зростання цін», - розповів Охріменко.

Експерт прогнозує, що в такому випадку інфляція за підсумками поточного року може скласти 4-5%, в той час як в останні місяці вона коливається у значеннях близьких до нуля. Пояснюючи нинішню інфляційну динаміку, експерт зазначив, що низькій інфляції сприяє зниження цін на деякі сезонні товари, зокрема, продукти харчування.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров говорив, що уряд і НБУ повинні скоординувати свої дії в економічній і монетарній політиці таким чином, щоб в Україні була інфляція хоча б на рівні 3%.

У свою чергу, економічні експерти зазначають, що відновлення незначної інфляційної динаміки на рівні 3-4% було б не тільки корисне для економіки, але стало б ознакою її зростання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137