Останнім часом Національний банк України не втручається в роботу міжбанківського валютного ринку, що свідчить про його стабільність, а також прогнозовано стабільний курс гривні. Таку думку висловили опитані експерти, коментуючи свіжу статистику НБУ про його операції на валютному ринку.

«На даний момент курс долара на міжбанківському валютному ринку формується винятково ринковими методами і відповідає попиту і пропозиції на валюту. Невеликі коливання курсу долара протягом червня 2013 року - це і є політика гнучкого курсу, яка за своєю суттю передбачає зміни курсу на кілька копійок, а не різкі скачки. У липні і серпні 2013 року ситуація розвиватиметься в такому ж руслі», - прогнозує Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. Експерт вважає, що курс гривня-долар в нинішньому році буде коливатися у межах 8,2-8,3.

Він підкреслює, що за результатами червня 2013 року НБУ не проводив інтервенцій на валютному ринку і не продавав валюту із золотовалютних резервів. Всі розмови про те, що НБУ штучно стримує курс гривні і розпродає золотовалютні резерви, є безпідставними і не відповідають дійсності.

Олександр Паращій, керівник аналітичного підрозділу інвесткомпанії Concorde Capital також зазначає, що зараз на валютному ринку спостерігається спокійна ситуація. «Навіть незважаючи на деяке зниження золотовалютних резервів НБУ, українці на цю тенденцію поки не реагують», - зазначив Паращій. У той же час експерти не очікують дестабілізації ринку восени, а попит буде формувати, в основному, корпоративний сектор у зв'язку з сезонним зростанням бізнес-активності.

Охріменко нагадує, що недавнє незначне зниження резервів Нацбанку не можна розглядати як тривожний сигнал, оскільки це відбулося через повернення кредиту МВФ. «Є велика ймовірність того, що уряд України вирішив не підвищувати комунальні тарифи і не урізати заробітну плату бюджетникам та пенсії. Тому простіше буде віддати кредити МВФ, ніж брати нові. Але раніше отримані кредити МВФ йшли на формування ЗВР, а тепер їх повертають, і золотовалютні резерви зменшуються», - пояснив Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147