Підвищення тарифів на пасажирські перевезення дозволить Укрзалізниці лише незначно зменшити обсяг їх субсидування за рахунок перевезень вантажів. Таку думку висловив директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк, коментуючи наказ Міністерства інфраструктури про зміну тарифів.

«Потрібно розуміти, що в Україні пасажирські перевезення хронічно збиткові і дотуються за рахунок вантажних перевезень, які є прибутковими», - зазначив експерт.

При цьому, за словами Вовка, зараз економіка України перебуває не у кращому стані, через що знижується обсяг вантажоперевезень. Відповідно, зменшується обсяг коштів, доступних для фінансування пасажирського сектора.

Так, за інформацією прес-центру Укрзалізниці, в перші шість місяців 2013-го року щодобове навантаження залізниць становило 974 тис. тонн вантажів, тоді як в аналогічний період минулого року - 1,14 млн. тонн.

«Підвищення тарифів на пасажирські перевезення - це спосіб хоч якось зменшити розрив між їх збитковістю і реальними експлуатаційними потребами на обслуговування», - стверджує Сергій Вовк.

Нагадаємо, що, відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України, до кінця року заплановано підвищення тарифів на пасажирські перевезення у внутрішньому та міжнародному сполученні. Воно пройде в два етапи - в липні і в жовтні - і торкнеться всіх категорій складів, крім вагонів СВ і поїздів Інтерсіті+. У внутрішньому сполученні тарифи планується підвищити двічі на 10%, в міжнародному - двічі на 5%.

Як раніше повідомляло видання «Коментарі», без держпідтримки і бюджетного фінансування оновлення вагонного парку для збереження пасажирських перевезень тарифи необхідно було б підвищити в три рази.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184