Росія не обговорювала з Україною питання про можливість введення заходів у відповідь на дію спеціальних мит на імпорт автомобілів. Таким чином, заява РФ про можливість введення спецмита на імпорт з України шоколаду, скла та вугілля є елементом тиску.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

Він зазначив, що якщо заява Туреччини про можливість введення заходів у відповідь на спецмита на імпорт автомобілів виглядає як запрошення до діалогу, то дії Росії - як тиск для досягнення бажаного результату, повідомляє «УНІАН».

«З боку Росії - це дещо інший крок по суті. Позиція Туреччини - це скоріше запрошення до діалогу. А позиція, про яку оголосила Росія, - це елемент тиску», - заявив П'ятницький.
При цьому він зазначив, що Росія, як член Митного союзу, самостійно не може приймати рішення про введення спецмита, оскільки вони діятимуть для всіх членів МС.

Також П'ятницький повідомив, що питання про застосування Україною захисних заходів, зокрема, спецмита на імпорт автомобілів, квот на імпорт коксівного вугілля, за претензіями членів ВТО будуть розглянуті 11 липня Радою з торгівлі товарами цієї організації.

Як повідомляв ForUm, Російська Федерація планує оподаткувати додатковими спеціальними митами імпорт з України вугілля, шоколаду і стекла у відповідь на введення Києвом спеціальних мит на імпорт автомобілів.

Згідно з повідомленням, РФ направила до Всесвітньої торгової організації (ВТО) повідомлення, в якому заявила про те, що автомобільний податок в Україні вдарить по російському експорту автомобілів на суму 328 млн доларів і не приверне 36 млн доларів податків. Щоб компенсувати збитки, Росія залишає за собою право стягувати мита в розмірі 0,1 євро за 1 кг українського шоколаду, 54% - на імпорт вугілля і 15% - скла.

Мита можуть набути чинності після узгодження з Митним союзом, до якого входять також Казахстан і Білорусь.

14 березня 2013 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення спеціальних мит на імпорт автомобілів у розмірі 6,46% на автомобілі з об'ємом двигуна більше 1000 куб. см, але не більш як 1500 куб. см, і 12,95% на автомобілі з об'ємом двигуна більше 1500 куб. см, але не більш як 2200 куб. см.

З 1 вересня 2012 року Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. Збір був введений з метою захисту російського автопрому в умовах різкого зниження мит після вступу Російської Федерації до ВТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

348