Міністерство охорони здоров'я України дало рекомендації щодо поповнення водного балансу в спекотну пору року.

«Важливо пам'ятати, що людина, яка важить 60-80 кг, повинна вживати два - два з половиною літра рідини. Це не означає, що вона додатково до чаю, кави і супу повинна випивати ще два літри води. Ні, йдеться про загальну кількість спожитої рідини на день», - рекомендує головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко, повідомляє прес-служба профільного відомства.

За його словами, у жодному разі не потрібно компенсувати втрату рідини за рахунок спеціальних мінеральних вод.

«Максимум, скільки можна випити мінеральної води, насиченої солями, це 200 мл. Все решта можна компенсувати за рахунок звичайної води - фільтрованої, кип'яченої і т.п.», - сказав головний терапевт МОЗ.

Також представник МОЗ України спростував міф про те, що нібито вживання алкогольних напоїв добре втамовує спрагу. «Ні за яких обставин для компенсації рідини не можна вживати алкогольні напої, особливо, коли людина знаходиться під прямими променями сонця. Навіть не можна допустити думки про те, що вино або пиво втамовує спрагу», - зазначив Нетяженко.
За його словами, питання про те, що краще для компенсації рідини - зелений чи чорний чай - теж не має однозначної відповіді. «Це на смак кожної окремої людини. Але не можна компенсувати втрату рідини тільки чаєм, інакше може виникнути тахікардія (прискорене серцебиття) і з'являться дуже серйозні порушення з боку серцево-судинної системи», - зазначив він.

Особливу увагу головний терапевт МОЗ України звернув на осіб, які постійно вживають кардіологічні препарати. «Слід враховувати, що ці препарати на тлі спеки можуть подіяти набагато швидше і різко знизити артеріальний тиск. Тому ми завжди рекомендуємо вечірній прийом препаратів робити максимально перед сном, а ранковий - у найближчі години після пробудження, щоб уникнути прийому цих препаратів протягом дня», - зазначив Нетяженко.
За його словами, дуже важливо звертати увагу на самопочуття. «Якщо у людини раптом виникають млявість, слабкість, значне серцебиття або повзання мурашок по тілу, короткочасне запаморочення або погіршується вимова - необхідно відразу викликати лікаря, порадитися з ним, щоб не пропустити інфаркт або інсульт», - підкреслив фахівець МОЗ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376