Археологи з Єврейського університету виявили фрагмент давньоєгипетського сфінкса під час розкопок у Національному парку «Тель-Асор» на півночі Ізраїлю.
 
На скульптурі накреслено ім'я фараона Менкаура - одного з будівельників пірамід Гізи, який жив у 3 тисячолітті до нашої ери. Поруч з іменем правителя фахівці виявили напис: «Улюблений божественним провидінням, що подарувало йому вічне життя».

Розкопками в «Тель-Асорі» керують професор Амнон Бен-Тор і доктор Шарон Цукерман з Інституту археології Єврейського університету. Вчені повідомили, що напис вказує на те, що сфінкс був виліплений у Геліополі - на північний захід від сучасного Каїра. Там знаходився головний центр поклоніння верховному богу сонця, передає «ИТАР-ТАСС».

Бен-Тор і Шарон підкреслюють, що статуя сфінкса - єдина з виявлених в східній частині Середземномор'я. Знахідка зроблена під час розкопок міста Асор, зруйнованого в 13-му столітті до нашої ери.

На думку експертів, швидше за все, сфінкс був доставлений на північ Ізраїлю у 2 тисячолітті до нашої ери. Ймовірно, саме в цей період правитель Єгипту міг подарувати цареві Асору - найбільшого міста в районі південного Леванта - цінну статую. Знахідки в парку «Тель-Асор», а також на території Єгипту та Іраку, дозволяють зробити висновок, що царі Асора підтримували зв'язки як з Давнім Єгиптом, так і Месопотамією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175