Україна - головний учасник Східного партнерства, вважає міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус.

При цьому керівник зовнішньополітичного відомства країни, яка з липня головує в Євросоюзі, сподівається, що ЄС зможе підписати угоду про асоціацію з Україною до кінця листопада. Адже це - спільна мета обох сторін переговорного процесу, і це буде спільним успіхом. «Ми переконані в тому, що Україна належить до Європи - заявив литовський чиновник, - не тільки з точки зору географічного положення, але і у всіх інших сенсах. Угода про асоціацію у жодному разі не передбачає розриву зв'язків з традиційними ринками, наприклад, з Росією. Росія - важливий партнер не тільки для України, але і для ЄС. І питання тут не в розриві зв'язків, а у виборі правил гри. Підписавши глибоку і всеосяжну угоду про вільну торгівлю з Європою, Україна вибирає шляхи і правила регулювання відносин», - сказав він в ексклюзивному коментарі телеканалу «БТБ».

Найважливіші результати, вважає дипломат, особливо в економіці, від
підписання Угоди стануть відчутними в довгостроковій перспективі.

Українці отримають вигоду від доступу до великого європейського ринку (а це п'ятсот мільйонів споживачів), який позначиться на зростанні ВВП України. Це інвестиції та впровадження нових стандартів.

У той же час, вигоди для ЄС - у зростанні їхніх компаній, інвестиції в український бізнес, скасування митних зборів - переконаний Лінас Лінкявічус.

Нагадаємо, Україні ще «треба вирішити різні проблеми, пов'язані з виборами, з прозорістю, конфліктами після виборів», сказав Лінкявічюс у понеділок, 8 липня.

Як раніше повідомляв ForUm, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250