Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник закликав регіони не допустити економічно необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і доручив виправити ситуацію, де це сталося. Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

«Ніхто не має права підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги за принципом «як завгодно». Ті регіони, які допустили економічно необґрунтоване підвищення тарифів, повинні вжити заходів і виправити ситуацію», - зазначив глава Мінрегіону.

Мінрегіону звернулося до голів облдержадміністрацій з вимогою забезпечити перевірку, аналіз економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги і скасувати завищені тарифи, привівши їх до рівня, який був станом на 1 січня 2013 року.

За даними Мінрегіону, низка областей стали найбільш «активними» у питаннях підвищення тарифів. Так, з початку цього року 22 населені пункти Запорізької області, 13 населених пунктів Миколаївської області, 12 - Одеської області, по 10 - АР Крим та Волинської області підвищили тарифи на послуги водопостачання. Послуги з водовідведення подорожчали у 8 населених пунктах Чернігівської області, в 7 - АР Крим, в 7 - Волинської області та у 5 населених пунктах Івано-Франківської області. У деяких населених пунктах АР Крим, Львівської, Сумської, Київської областей зросли тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Моніторинг тарифів продемонстрував, що в Чернігівській області найбільші в Україні тарифи на послуги з водовідведення: 19,03 грн/м3 - у м. Новгород-Сіверський, 19,90 грн/м3 - у м. Семенівка, 23,94 грн/м3 - у м. Щорс.

«Зрозуміло, що ситуація потребує контролю. Облдержадміністрації не відстежували ситуацію з тарифами на своїй території, що призвело до підвищення в деяких населених пунктах. Однак вони змушені виправити ситуацію, особливо коли мова йде про встановлення необґрунтованих тарифів», - сказав Темник.

Міністр зазначив, що в деяких населених пунктах Волинської, Київської, Миколаївської, Харківської областей після винесених Мінрегіону зауважень, усунені порушення. У деяких населених пунктах вже здійснено перерахунок розміру оплати споживачами житлово-комунальних послуг.

За словами міністра, до 1 липня в регіонах мали створити постійно діючі робочі групи з питань перевірки економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги у складі представників Державної інспекції України з контролю за цінами та територіальних відділень Антимонопольного комітету України. Сьогодні робочі групи створені тільки в 15 регіонах (в АР Крим, Волинській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях), решта - зволікають. Міністр звернувся з вимогою негайно створити такі групи і надати відповідний звіт Мінрегіону.

Нагадаємо, на виконання доручення прем'єр-міністра України Миколи Азарова Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства направило в обласні державні адміністрації листи з вимогою забезпечити перевірку економічної обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги.

«

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265