У вівторок у токійському госпіталі помер від раку колишній директор атомної станції «Фукусіма-1» Масао Йосіда. Йому було всього 58 років.

Як зазначили у прес-службі Tokyo Electric Power Co, пухлина не була наслідком опромінення через аварію на станції.

Аварія на АЕС «Фукусіма-1» сталася 11 березня 2011 року. До кінця року на всіх аварійних реакторах було досягнуто стану холодної зупинки, проте остаточна ліквідація аварії завершаться тільки через 30-40 років.

Йосіда керував ліквідаційними роботами на станції протягом кількох місяців, майже не покидаючи територію «Фукусіми», пише «Gazeta.ru».

У відчайдушній спробі запобігти катастрофі Йосіда не підкорився наказу корпоративної штаб-квартири. Через 28 годин після цунамі керівники TEPCO дали завдання робочим почати заливку морської води у реактор №1, але через 21 хвилину наказали Йосіді призупинити операцію. Але він проігнорував наказ.

На думку експертів, рішення використовувати морську воду, можливо, запобігло набагато більшому лиху. Масовий приплив морської води виявився єдиним засобом, який зупинив вибух реактора.

Йосіда пішов у відставку з поста директора на початку грудня 2011 року. Згідно з книгою «Людина, яка побачила безодню смерті», що вийшла у грудні 2012 року, йому була зроблена операція з видалення ракової пухлини, пізніше він переніс інсульт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208