Віктор Медведчук вважає, що зайве посилення адміністративно-політичної централізації призводить до того, що будь-яка негативна подія в країні, навіть на побутовому рівні, автоматично проектується на вищі ешелони влади.

«Посилення адміністративно-політичної централізації несе за собою не тільки збільшення владних повноважень, а й посилення відповідальності, - зазначив політик у своєму блозі на сайті громадського руху «Український вибір». - Будь-яка негативна подія автоматично проектується на найвищу точку вертикалі. Що й показали події у смт Врадіївка Миколаївської області». Так, всього кілька годин знадобилося опозиції, щоб зробити спробу «прилаштуватися» до народного невдоволення.

«Винуватцями тривалого свавілля автоматично були оголошені чиновники до рівня міністрів уряду і, власне, президента. На тлі цілком резонних вимог покарати винних у політиків відразу ж з'явилися мрії про всеукраїнське повстання», - вказує лідер громадського руху. На його думку, результатом такого повстання опозиціонери бачать свій прихід до влади, природно, зі збереженням всіх повноважень, якими користується нинішнє керівництво.

Оскільки у опозиції немає нічого, що вона могла б запропонувати народу, опозиціонери почнуть розкручувати все, що так чи інакше дискредитує владу. Тому, як вважає Віктор Медведчук, є певні загрози, що народна самоорганізація, природне прагнення людей відновити справедливість, будуть використані, аби підірвати стабільність державного устрою. Для уникнення подібних загроз лідер «Українського вибору» пропонує перерозподіл влади (і відповідальності) на всіх рівнях. «Місцеве керівництво, у тому числі і органи охорони правопорядку, тільки тоді будуть служити інтересам громади, коли вони від неї безпосередньо залежать», - стверджує Медведчук.

«Проблема в тому, що сьогодні все рівно навпаки, - вважає політик. - Все більш визначеним стає ставлення пересічних громадян до місцевої влади як до якоїсь окупаційної адміністрації. Народ не довіряє їй, а нерідко і ненавидить. Влада повинна або продемонструвати щире бажання піти назустріч громадянам, або ж вона буде змушена мати справу з некерованою народної стихією, підбурювану політичними опонентами».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198