Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка вважає результативним останній тиждень роботи парламенту в частині прийняття економічних законів.

«Депутати вирішили з меншим багажем неприйнятих законів піти на канікули. Що характерно, більшість з прийнятих нормативних актів - економічного характеру, де ініціатором є Кабмін. Це важливо хоча б у тому сенсі, з одного боку, ми бачимо хороший діалог парламенту і уряду, а з іншого, ці закони вже до осені будуть частково впроваджені», - зазначив він.

У зв'язку з цим він зауважив, що Міністерство доходів і зборів вже отримало завдання на літо - «відкатати» практику функціонування нових фінансових інструментів.

Зокрема, він привітав підтримку парламентом урядового законопроекту, який запроваджує механізм фінансових векселів. Заїка висловив переконаність, що Президент України погодиться з внесеними змінами до Податкового кодексу, і процес впровадження векселів буде запущений.

«Не дочекавшись підписання закону Президентом України, Міндоходів заявив, що готовий до адміністрування відшкодування ПДВ шляхом оформлення казначейських фінансових векселів. Цим він фактично підтвердив, що робота з напрацювання процесів впровадження вже велася давно. Тому вже у вересні, не виключено, можна буде побачити перших бажаючих отримати такі цінні папери. Головне, щоб така система не дала збою. А у разі виявлення неузгодженостей вони оперативно виправлялися», - зауважив експерт.

Фінансист зауважив, що вже зараз доцільно зрозуміти джерела «отоварювання» випущених векселів. За його словами, від того, чи зможуть чиновники за час до погашення «розкрутити» економіку, буде залежати і ліквідність пропонованого фінансового інструменту.

«Головне, що перший крок вже зроблений. Тепер варто дочекатися результатів, які, думається, можна вже буде відчути наприкінці третього кварталу», - резюмував Заїка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225