Дії уряду, пов'язані з реформуванням дозвільної системи, спрощенням процедур реєстрації бізнесу, впровадженням нових принципів функціонування спрощеної системи оподаткування, позитивно вплинули на збільшення кількості підприємців в країні.

Про це заявив директор департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку Ігор Шевердін в інтерв'ю Першому національному телеканалу.

Так, за його інформацією, на кінець 2012 року в Україні налічувалося 344 тис. малих підприємств, у тому числі 286,5 тис. мікропідприємств та 20,2 тис. середніх підприємств.

«Якщо порівняти ці дані з 2011 роком, то спостерігається тенденція зростання кількості малих підприємств на 25,7 тис. або 8.1% (у 2011 році їх кількість становила 318,3 тис.), а середніх - на 0,9 тис. або 4 , 7% (у 2011 році - 19,3 тис.). 99,8% всіх українських підприємств є малими або середніми. У сфері малого та середнього бізнесу зайнято близько 6,8 млн. осіб або 36,7% зайнятого населення працездатного віку», - повідомив Шевердін.

На його думку, зберегти позитивну тенденцію дозволить впроваджена в Україні програма мікрокредитування суб'єктів малого підприємництва, яка дає підприємцям можливість отримати достатньо дешевий фінансовий ресурс для розвитку бізнесу.

Кредитування у рамках даної програми здійснюється на конкурсній основі із забезпеченням виконання зобов'язання з повернення бюджетних коштів. Плата за користування коштами встановлена ​​ на рівні 1,5 облікової ставки Національного банку України на дату укладання договору.

«На сьогодні облікова ставка Національного банку складає 7%. Таким чином, плата за користування мікрокредитом становить близько 10,5%. Враховуючи, що банки надають кредити суб'єктам малого підприємництва під 18-20%, умови користування бюджетними коштами у рамках програми мікрокредитування майже вдвічі вигідніше», - сказав Шевердін.

Мікрокредити надаються на суму від 50 тис. грн до 100 тис. грн терміном до одного року, від 100 тис. грн. до 250 тис. грн. строком до трьох років з відстроченням повернення основної суми боргу до одного року.

Кредити можуть залучатися для виробництва, переробки та збуту продукції, придбання техніки, обладнання, освоєння нових технологій, будівництва та реконструкції виробничих приміщень з урахуванням пріоритетних напрямів розвитку економіки.

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем за програмою мікрокредитування визначена Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132