Енергоємність економіки України залишається на рівні 41%. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm’y, віце-президент Gorshenin Group Олексій Лещенко заявив у ході круглого столу Інституту Горшеніна.

За словами експерта, це означає, що з кожних $100 ВВП більше $40 витрачається на енергоносії. «Тоді як у світі це у середньому 19%. Але це не привід для суму, це привід для активного енергозбереження, яке багато у чому вже розгорнуто в країні. Тим більше що, наприклад, економіка Росії ще більш енергоємна, так що у нас не все так погано. І в цьому плані може вагомо допомогти розробка нетрадиційного газу із 2-х найбільших його басейнів у Європі - це Донецько-Придніпровський і Люблінський, за рахунок яких Україна знаходиться на 4-му місці за запасами таких ресурсів», - сказав аналітик.

У цьому зв'язку важливо, продовжив він, що європейські фахівці і політики визнають значний прогрес Києва у законодавчому забезпеченні роботи з нетрадиційним газом і взагалі в ПЕК. «У Європі звучать оцінки, що наша країна стала в цьому навіть більш прогнозованою, ніж Польща. У підсумку Україна може стати впливовим гравцем на ринку сланцевого газу. У той же час є певні питання, які потребують вирішення. Це відпрацювання технологій гідророзриву в наших умовах, це необхідні для видобутку значні водні резерви і землі. Також термін роботи однієї «нетрадиційної» свердловини - близько 5 років, тоді як для традиційного газу це 30-40 років», - зазначив Лещенко.

Його підтримав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, який уточнив, що в Україні «у хорошому сенсі дешевий науковий і кадровий потенціал, і при цьому великі запаси нетрадиційних вуглеводнів. Все це може вивести країну в лідери з видобутку сланцевого газу в регіоні. Більше того, успішна робота великих глобальних видобувачів буде принципово важливим чинником поліпшення інвестиційної привабливості України», - вважає експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276