Незважаючи на зростання вітчизняного фармацевтичного ринку, його учасники не завжди зберігають до нього довгостроковий інтерес. Про це пише сайт «Подробиці» у матеріалі «Побічний ефект».

Як повідомляє ресурс, зростання аптечних продажів ліків в Україні, зафіксований торік, поки триває.

«За даними компанії Proxima Research, за підсумками 2012-го зростання у гривневому вираженні склав 17% і загальний обсяг продажів досяг 31,7 млрд гривень. За підсумками 2013-го року очікується збільшення на 12-14%», - пишуть «Подробиці».

Проте для самих операторів ринку ситуація не виглядає настільки однозначно райдужною. Основну частину у структурі ціни ліків акумулюють виробники - 69,4%. Аптекам дістається 20,7% ціни, а дистриб'юторам - 9,9%. При цьому в умовах споживчого попиту, який знижується, аптеки не можуть підвищувати роздрібні націнки. І тому в 2012-му році вони у середньому знизилися з 25% до 22%.

«Саме низьку маржинальність аптек укупі з високою зарегульованістю галузі можна вважати причинами того, що ринок роздрібних продажів в Україні вкрай слабо консолідований. А власники великих аптечних мереж визнають, що для їхнього розвитку необхідно прикладати підвищені зусилля», - пише сайт.

«Подробиці» нагадують, що 5 липня стало відомо про досягнення групою СКМ домовленості про продаж свого Українського аптечного холдингу неназваному покупцеві.

Більшість експертів пояснює рішення СКМ узятим групою курсом на модернізацію в пріоритетних для себе секторах бізнесу - металургії та енергетиці.

«Практика продажу активів для СКМ не нова - вважає експерт Інституту стратегічних досліджень Василь Яблонський - свого часу були продані пивзавод «Сармат», частка у виробництві шампанських вин. Активізація цього процесу в останні роки пов'язана виключно із зміною стратегічних цілей холдингу. Обмежуючи себе у «швидкому» прибутку, продаючи певні активи, СКМ консолідує кошти для технічної модернізації своїх ключових підприємств - у розрахунку на довготривалу перспективу. Взагалі, відхід великих гравців ринку від надмірної «багатопрофільності» можна сприймати як економічний тренд останнього часу».

«Подробиці» також нагадують, що раніше стало відомо про можливість продажу найбільшого вітчизняного фармдистрибьютора «БаДМ», контролюючого до 30% ринку.

Сайт прогнозує, що особливості фармацевтичної галузі в Україні будуть підштовхувати до злиття виробників ліків і компаній, які оперують аптечними мережами, оскільки це допоможе їм домагатися зниження вартості препаратів за рахунок оптимізації логістики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213